Kralj Čarls Treći: Moja voljena majka bila inspiracija i primer

Kralj Čarls Treći tokom obraćanja povodom smrti svoje majke kraljice Elizabete Druge (Foto: AFP/Yui Mok)

Britanski kralj Čarls Treći poručio je u obraćanju povodom smrti svoje majke, da prema Elizabeti Drugoj, kraljevska porodica oseća dug za sve ono što joj je pružila.

"Obraćam vam se sa osećanjem duboke tuge”, reči su kojima je Čarls Treći otpočeo govor.

"Tokom života, Njeno Veličanstvo Kraljica - moja voljena majka - bila je inspiracija i primer, kako meni, tako i čitavoj našoj porodici. Prema njoj imamo dug kao i svaka druga porodica prema sopstvenoj majci: za ljubav, naklonost, liderstvo, razumevanje i primer koji je predstavljala”, rekao je Čarls Treći.

Osećaj lične tuge moja porodica deli sa mnogima od vas u Ujedinjenom Kraljevstvu, zemljama u kojima je kraljica bila šef države, Komonveltu i širom sveta. Delimo duboku zahvalnost za više od 70 godina tokom kojih je moja majka kao kraljica bila u službi toliko nacija", naveo je on.

Na svoj 21. rođendan – 1947. obećala je da će čitav svoj život, bio dug ili kratak, posvetiti službi svom narodu. To je bilo više od obećanja. To je bila duboka lična posvećenost, koja je obeležila ceo njen život. Žrtvovala se dužnosti. Kraljica Elizabeta na dobar način je proživela život – održala je obećanje i žaljena u smrti. To obećanje o doživotnoj službi obnavljam vama svima“, rekao je kralj Čarls u obraćanju.

U njenom životu tokom službe, uvideli smo njenu trajnu ljubav prema tradiciji, uz prihvatanje napretka koji našu naciju čini velikom. Naklonost, divljenje i poštovanje postali su obeležje njene vladavine“, ukazao je sin preminule kraljice Elizabete Druge.

Kada je kraljica došla na tron, Britanija i svet su se nosili sa siromaštvom i posledicama Drugog svetskog rata. Živeli smo po konvencijama nekih ranijih vrmena. Tokom poslednjih 70 godina uvideli smo da je naše društvo postalo jedno od brojnih kultura i vera. Državne institucije su se redom menjale. Ali, kroz sve promene i izazove, naša nacija na čije sam sposobnosti, tradiciju i dostignuća ponosan – je napredovala“, istakao je u govoru.

Ne propustite: Preminula kraljica Elizabeta, Čarls Treći novi kralj

Naše vrednosti moraju ostati konstantne. Uloga i dužnost monarhije se nastavljaju – kao i poseban odnos i odgovornost suverena prema crkvi“, rekao je on.

Odajem počast svojoj majci - poštujući njen život i službu. Svestan sam da je njena smrt izazvala tugu kod mnogih. Delim taj osećaj sa svima vama“, rekao je između ostalog kralj Čarls Treći u obraćanju povodom smrti svoje majke.

Ne propustite: Izjave saučešća u SAD i sećanja na britansku kraljicu, Bajden ide na sahranu

Kralj Čarls Treći poručio je da se zaklinje da da će podržavati ustavna načela i služiti građanima sa odanošću, poštovanjem i ljubavlju.

Gde god da živite u Ujedinjenom Kraljevstvu ili u carstvima i teritorijama širom sveta”, rekao je on.

Inače, britanski kralj je svom najstarijem sinu Vilijamu i snaji Kejt dodelio titule princa i princeze od Velsa - koje je i sam nosio sa svojom pokojnom suprugom Dajanom.

Tokom govora se i osvrnuo i na to - rekavši sa je ponosan što je nasledniku dodelio titulu koju je i sam nosio od 1958. godine.

Uz Ketrin pored sebe, novi princ i princeza od Velsa će, nastaviti da inspirišu i doprinose da se ljudima sa margine pomogne", rekao je kralj Čarls Treći.

Iskazao je naklonost i mlađem sinu Hariju i snaji Megan, koji su u statusu svojevrsnog raskida sa kraljevskom porodicom - pošto je februara 2021. Bakingemska palata potvrdila da se njih dvoje neće vratiti kraljevskim dužnostima, a da će Hari odreći svojih počasnih vojnih titula - što je bila odluka koja je to potvrdila.

Ne propustite: Konačan raskid Harija i Megan sa kraljevskom porodicom