Kraljevo i Južni Juklid iz Ohaja postali gradovi pobratimi

  • Rade Rankovic

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i gradonačelnica Južnog Juklida Džordžin Velo

U prisustvu predstavnika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, gradonačelnica Južnog Juklida, gradića na obodu Klivlenda u Ohaju, Džordžin Velo i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić potpisali su danas sporazum o bratimljenju ova dva grada.

Prema najavama, ovim je saradnja savezne američke države Ohajo i Srbije proširena sa vojnih i na civilne odnose, a kako su danas istakli gradonačelnici Kraljeva i Južnog Juklida, mogućnosti za saradnju su jako velike – od ekonomije, do obrazovanja i kulture:

"Mi imamo braunfilds, to jest investiranje u propala preduzeća, i dosta smo pričali o tome. I razgovarali smo o alatima, paketu alata kojima bismo zaista pogurali ekonomiju napred. Jer to važno da bismo zadržali mlade ljude i to jedna stvar o kojoj je i gradonačelnik Kraljeva pričao. Kako da zadržimo mlade ljude znanjem ovde. Ne samo u Kraljevu, već i u Srbiji", izjavila je posle ceremonije Džordžin Velo.

Kako je rekao gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, polazna tačka za saradnju i bratimljenje sa Južnim Juklidom bila saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, u kojoj je rekonstruisana i sportska sala u školi Svetozar Marković u Kraljevu.

Terzić je rekao da Srbiju i Ohaju povezuju i mnogi sportisti, neki baš iz Kraljeva, da je sa gradonačelnicom Južnog Juklida razgovarao o kulturi, ali i o mnogućnostima za privrednu saradnju:

"Ja očekujem da ćemo našu saradnju proširiti, i da ćemo u narednim godinama uspeti da uspostavimo, na prvom mestu privrednu saradnju između ova dva mesta. I da će se oba grada istovremeno razvijati i da će se bolje živeti i u Ohaju, i u Srbiji, i u Južnom Juklidu, i u Kraljevu", istakao je Terzić.

Inače, gradonačelnica Džordžin Velo je poreklom sa ovih prostora i tokom boravka u Kraljevu posetila je Osnovnu školu Svetozar Marković, u kojoj je posle zemljotresa pre dve godine renovirana sportska hala. Evropska komanda američke vojske donirala je 300.000 dolara za ovaj projekat, a u radovima su učestvovali i pripadnici Nacionalne grade Ohaja. Takođe, ona je obišla Narodni muzej i Narodnu biblioteku u Kraljrevu, kao i obližnji manastir Žiču, a uputila je i poziv gradonačelniku Kraljeva da poseti Južnu Juklid.