Krivokapić: Crna Gora želi da popravi odnose sa Srbijom

Crnogorski ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić u parlamentu(Foto: rtcg.me)

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić saopštio je u ponedjeljak, uoči zvanične posjete premijera Dritana Abazovića Beogradu, kako Crna Gora želi da popravi odnose sa Srbijom, navodeći da to, u okolnostima rata u Ukrajini i nedefinisane pozicije Srbije, nije lako.

“Nadam se da će u ukupnim okolnostima, koje su teške, rat u Ukrajini, poziciji Srbije koja je nedefinisana, biti prostora za pomak. To nije nimalo lako u ovom trenutku”, ocijenio je Krivokapić u odgovoru na pitanja poslanika u parlamentu.

Krivokapić je naglasio da je “želja svima nama i dužnost da popravimo te odnose”, ocjenjujući da su i u vrijeme komunista oni bili opterećeni velikosrpskim nacionalizmom.

“To je stvarnost jedne velike zemlje… I da je Crna Gora toliko veća od Srbije, i da Crnogoraca ima deset puta više, nisam siguran da bismo se drugačije ponašali. Tako da ovo nije na nacionalnoj osnovi, nego je samo na igri brojeva i politici za koju mislim da je prevazidjena”, rekao je i dodao da, “bez obzira na sve to, mi moramo graditi najbolje moguće odnose”.

Ne propustite: Abazović osudio ponašanje prema crnogorskim poslanicima na granici sa Srbijom

On je rekao da premijer Abazović “ima volju da popravi te odnose” i da se nada da će ga u Beogradu “tako i dočekati”, ocjenjujući da je njegov prethodnik Zdravko Krivokapić prilikom njegove posjete Srbiji dočekan “ponižavajuće”.

“Već sam spomenuo kako je dočekan njegov prethodnik Zdravko Krivokapić. Ponižavajuće. I trebao je da se vrati sa aerodroma istog trenutka, da sjedne na avion i da se vrati poslije poniženja koje je doživio…”, ocijenio je crnogorski šef diplomatije.

Prema njegovim riječima, “premijera ne čeka nimalo lak posao u Beogradu i što god bude uradio. smatraću to pomakom, od silaska na aerodrom pa nadalje”.

On je ocijenio i da to “nisu odnosi naroda…kao što odnos sa Italijom nije bio odnos sa jednim režimom 40-tih godina, kao što odnos sa Njemačkom nije bio odnos sa režimom nekih drugih godina”.

“Vlade dolaze i prolaze, čine zla i dobro, a narodi ostaju i ne mogu biti krivi”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je naveo da u Crnoj Gori žele “da vide modernu Srbiju, jer kad je Srbija moderna i demokratska, svi smo mi korisnici toga i dobitnici”.

“Pomoći ćemo takvu Srbiju, a biti protiv one Srbije kojoj je suđeno u Hagu, da ne idem dalje… protiv onih koji su tamo suđeni kao pojedinci, a ne kao Srbija i ne kao narod. Kao što ni Crnogorcima kojima je suđeno za pojedina nedjela, nije suđeno kao Crnogorcima nego kao pojedincima”, rekao je Krivokapić.