Krivokapić: Ohrabruje činjenica da Izvještaj EK ne konstatuje nazadovanje

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić obratio se javnosti povodom Izvještaja o napretku Crne Gore u procesu EU integracija, ocjenjujući da ga je kao premijera ohrabrila činjenica da u Izvještaju nije konstatovano nazadovanje.

"Ipak, sve smjernice i preporuke koje je dala Evropska komisija za nas su od nemjerljive važnosti", rekao je Krivokapić i dodao da je u Izvještaju “apostrofirano ono na čemu je Vlada insistirala proteklih mjeseci”.

"A to je da su nužne što hitnije reforme u pravosuđu i tužilaštvu kako bi se poboljšala transparentnost i proaktivnost rada ove praktično dvije grane vlasti", kazao je premijer .

On je pozvao Skupštinu Crne Gore da nastavi da doprinosi saradnji između izvršne i zakonodavne vlasti “ali ovaj put kroz unapređenje dijaloga unutar sebe kako bismo što prije došli do neophodnih reformi u tužilaštvu i pravosuđu".

Ne propustite: Abazović za Glas Amerike: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, bezbjednosni sektor crvena linija

Prethodno je predsjednik Milo Đukanović Izvještaj ocijenio “generalno objektivnim”, ali “nažalost i depresivnim”, uz potrebu jasnijeg političkog odredjenja u nekim segmentima kako bi bili sigurni da je slika stanja prepoznata u EU.

On je ocijenio da je “to preduslov da se otklone nedostaci i unaprijedi stanje u državi”.

Prema Đukanoviću, posebno brine što je napredak prepoznat u samo tri oblasti, dok je čak u trinaest zabilježena stagnacija, što, kako je ocijenio, svjedoči o neposvećenosti crnogorske strane poželjnoj dinamici integracije u prethodnom periodu.

Đukanović je ocijenio da je, uprkos izvjesnom zastoju u politici proširenja najbolji odgovor zemlje u procesu pregovora “da ubrza tempo i završi svoj dio obaveza”, navodeći da je zbog izostanka takvog pristupa rezultat Izvještaja nezadovoljavajući, uz ocjenu da “nije sve izgubljeno”.

Ne propustite: Izveštaj EK: Srbiji dva klastera, CG da pospeši vladavinu prava

Izvršna direktorica Centra za gradjansko obrazovanje Daliborka Uljarević saopštila je da Izvještaj EK o napretku Crne Gore u procesu pristupanja EU nije ukazao samo na stare, već i na nove boljke, ocjenjujući da je u vladavini prava zabilježen najgori rezultat u prethodnih nekoliko godina.

Uljarević je, gostujući na TV Vijesti, rekla da je rezultat zabrinjavajući jer je Crna Gora prihvatila novu metodologiju koja ima zahtjevniji pristup “kada je u kvalitet reformi pitanju i koja u srž procesa stavlja vladavinu prava”.

“U vladavini prava je ostvaren ubjedljivo najgor rezultat u proteklih nekoliko godina”, rekla je i dodala da je to zabrinjavajuće iz dva razloga - što se poslije devet godina pregovora očekivao pomak i to što je godinu dana od promjene vlasti “solidan period da pokažete nešto što može da bude mjerljiva volja da neke stvari sprovedete na adekvatan način”.