Kritike akcije NATO-a u Libiji

  • Elvir Bucalo

Snage libijskih pobunjenika

NATO ne čini dovoljno da zaštiti libijske civile, uvjereni su ne samo predstavnici pobunjeničkih vlasti, već i neki od evropskih ministara koji su se danas okupili u Luksemburgu. Razlog je, po nekima, sasvim očit-odsustvo Amerike iz udarnog dijela akcije. Vojni savez sa svoje strane odgovara: sa onim što imamo, ispunjavamo svoju misiju.

Očito da niko nije zadovoljan sa dosadašnjim učinkom NATO-a od preuzimanja vojne operacije nad Libijom. Nisu za pozitivnu ocjenu bili dovoljni ni dosadašnjih gotovo dvije hiljade letova, od toga gotovo hiljadu napada. Samo juče je, prema podacima iz sjedišta NATO-a u Briselu, bilo 158 polijetanja, od toga 59 napada. Uništena su tom prilikom četiri tenka Gadafijevih snaga i jedno skladište municije. Medjutim, Libiji treba više.

“Imamo trenutno 10 hiljada ubijenih od strane Gadafijevih vojnika, 20 hiljada nestalih za koje se vjeruje da su zatočeni, preko 30 hiljada ranjenih, od čega sedam hiljada veoma ozbiljno i čiji životi su u opasnosti. Dakle, tražimo više napora na zašititi libijskih civila od agresije kakva se trenutno dogadja”, kazao je ministar vanjskih poslova Nacionalnog prelaznog vijeća Libije, Ali Abdal Aziz al-Isavi.

Ukoliko se zanemare dosadašnje greške, skor akcija Vojnog saveza bi se mogao opisati kao uspješan, uvjereni su u njegovom sjedištu.

Francuski ministar inostranih poslova dolazi na sastanak šefova diplomatija EU u Luksemburgu

Sa onim što imamo, pravimo dobar posao i nadam se da ispunjavamo svoju misiju. Nije na nama da kažemo da nam treba više sredstava”, kazao je zapovjednik zajedničkih operacija pri NATO komandi SHAPE, general Mark van Um.

Ipak, danas su ministri vanjskih poslova, naročito Francuske i Velike Britanije, izrazili ozbiljnu zabrinutost da učinjeno nije dovoljno. Zato se šalju novi avioni put sjevera Afrike.

“Moramo zadržati i intenzivirati naše napore u NATO-u. Zbog toga Velika Britanija upućuje dodatne avione sposobne da pogadjaju ciljeve na zemlji koji su prijetnja libijskim civilima. Naravno, dobrodošlim ćemo smatrati svaki sličan potez ostalih država”, naglasio je britanski ministar vanjskih poslova, Vilijam Hejg.

Za one koji nisu u NATO-u, stvari izgledaju ponešto jasnije. Tako Švedjani procjenjuju:

“Budimo realistični. Činjenica da je Amerika napustila udarni dio operacije, ima ozbiljne posljedice i to je vise nego očigledno”, smatra ministar vanjskih poslova Švedske, Karl Bilt.

Očigledno je da dosadašnji angažman Vojnog saveza nije, ukoliko se izuzmu njegovi zvaničnici, zadovoljavajući ni za one koji bi trebali štititi ni za one čiji bi životi trebali biti zaštićeni medjunarodnom akcijom. Biće to tema kojom će se, sasvim sigurno, baviti NATO ministri kada se za dva dana okupe u Berlinu.