NATO očekuje više borbenih aviona

Dim nad Tripolijem posle jednog od napada NATO aviona

NATO očekuje od koalicionih saveznika više borbenih aviona radi pojačanja vazdušnih napada na režim libijskog lidera Moamera Gadafija. Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je, posle sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica NATO-a u Berlinu, da će ta pomoć stići u veoma bliskoj budućnosti.

Lideri Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država izjavili su ranije danas da će NATO nastaviti svoju vojnu kampanju u Libiji sve dok Moamer Gadafi ne napusti vlast. Britanski premijer Dejvid Kameron, francuski predsednik Nikola Sarkozi i američki predsednik Barak Obama rekli su da bi dozvoljavanje Gadafiju da ostane na vlasti predstavljalo "nezamislivu izdaju" libijskog naroda. U zajedničkom autorskom članku objavljenom u nekoliko svetskih listova lideri kažu da je "nezamislivo da neko ko je pokušao da masakrira sopstveni narod može da igra neku ulogu u njegovoj budućoj vladi".

Gadafijeve snage su juče zasipale raketama grad Misratu, a pobunjenici kažu da je u tom, trećem po veličini gradu u Libiji, ubijeno najmanje 23 ljudi. Libijska televizija je izvestila da su avioni NATO-a juče napadali ciljeve u Tripoliji. Očevici u prestonici kažu da se čulo nekoliko snažnih eksplozija kratko vreme pošto su avioni NATO-a proleteli nebom iznad grada.