Loše vreme pokvarilo promajski uranak, sindikalci na protestu

Međunarodni dan rada, 1. maj, obeležavaju radnici širom sveta, Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

Kiša i hladno vreme su pokvarile tradicionalni prvomajski uranak za izletnike, ali sindikalci iz UGS Nezavisnost su izašli ipak na ulice Beograda pod parolom “Veće plate za opstanak i ostanak”. U Hrvatskoj je ove godine izostao organizovani protest sindikalaca, dok je u Francuskoj policija u stanju pripravnosti zbog eventualnih nereda.

Širom sveta danas se obeležava 1. maj - Međunarodni dan rada, u znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu 1886. štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaj i infrastrukture Zorana Mihajlović čestitala je danas Međunarodni dan rada, istakavši da, međutim, 1. maj ne treba da bude jedini dan kada se razgovara o pravima radnika.

"Nema razvoja Srbije bez dobrih, obučenih, kvalitetnih i dobro plaćenih radnika, kao što nema nijednog velikog infrastrukturnog projekta bez vrhunskih inženjera, i vrhunskih radnika", navela je Mihajlovićeva.

U Srbiji i regionu 1. maja se, ma Međunarodni dan rada, tradicionalno izlazi na prvomajski uranak, ali su kiša, vetar i hladno vreme uticali da samo najhrabriji i najuporniji, uglavnom mlađi, ove godine uranak provedu u prirodi.

U beogradskim izletištima Košutnjak i Ada Ciganlija rano jutros bio je razapet tek po koji šator i zauzeto nekoliko "pečuraka" oko kojih su malobrojni izletnici raspaljivali vatru za roštilj.

Ove godine u Hrvatskoj praznik rada će proteći bez protesta sindikata.

Tri sindikalne organizacije - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) - ove godine ne organizuju protestne povorke, već će na mestima na kojima se tradicionalno obeležava 1. maj skupljati potpise za raspisivanje referenduma o promenama uslova za odlazaku prenziju, prenosi Index.hr.

Pariska policija nalazi se danas u stanju pripravnosti kako bi sprečila nasilje koje bi moglo da izbije tokom tradicionalne Prvomajske povorke.

Ne propustite: Stotine uhapšene na protestu "Žutih prsluka" u Parizu

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane upozorio je da bi do 2.000 "radikalnih aktivista" moglo da pokuša da "izazove nasilje i metež" i pridruži se "radikalizovanim" demonstrantima iz pokreta "Žutih prsluka" koji mesecima na ulicama izražavaju nezadovoljstvo radom vlade, što je ponekad praćeno i vandalizmom.

Prošle godine se u vreme proslave Praznika rada oko 1.200 maskiranih demonstranata sukobilo s interventnom policijom.

Sukobi su postali uobičajeni tokom nedeljnih protesta "Žutih prsluka" u Parizu i drugim gradovima, a očekuje se da će se i "Žuti prsluci" danas pojaviti na ulicama francuskih gradova.