Majkrosoft: Podaci o vakcini meta ruskih i severnokorejskih hakera

  • AP

ARHIVA - Medicinska sestra priprema probnu vakcinu protiv Kovida 19 koju razvijaju Nacionalni instituti za zdravlje i kompanija Moderna (Foto: AP/Hans Pennink)

Kompanija Majkrofost saopštila je da je registrovala pokušaje ruskih i severnokorejskih hakera, koje podržavaju državne strukture, da ukradu dragocene podatke vodećih farmaceutskih kompanija i istraživača koji rade na razvoju vakcine.

Majkrosoft je u blogu u petak naveo da je većina napada prethodnih meseci bila neuspešna, ali nije izneo informacije o tome koliko je bilo uspešnih ili koliko su upadi bili ozbiljni.

Američka vlada objavila je u julu da su proizvođači vakcina meta kineskih hakera i najavila podizanje optužnica.

Majkrosoft je saopštio da je većina meta - locirana u Kanadi, Francuskoj, Indiji, Južnoj Koreji i u Sjedinjenim Državama - direktno uključena u istraživanje vakcina i lekova za Kovid 19. Kompanije nije imenovala meta, ali je navela da većina razvija vakcine i da je u različitim fazama kliničkih ispitivanja.

Ne propustite: Fajzer: Probna vakcina protiv koronavirusa efikasna u 90 odsto slučajeva

Majkrofosoft je jednu od hakerskih grupa identifikovao kao "Fancy bear", koju čine ruski vojni agenti. Britanski nacionalni centar je u julu optužio tu grupu za napade na kompanije koji razvijaju vakcinu. Dve druge su "Lazarus grupa" iz Severne Koreje i "Cerium".

Većina napada obuhvatala je pokušaje da se ukradu lozinke ljudi koji rade za organizacije koje su bile meta hakera.

U međuvremenu, predsednik Majkrofosta Bred Smit je na jednom međunarodnom skupu pozvao zemlje da zaštitie zdravstvene objetke od sajber napada.

Optimizam u pogledu vakcine protiv Kovida 19 porastao je nakon što je farmaceutski gigant Fajzer početkom nedelje objavio da preliminarni podaci pokazuju da je probna vakcina te kompanije 90 odsto efektivna.