Maler: Optužnica protiv Trampa nije bila opcija

Specijalni tužilac Robert Maler govori o svojoj istrazi ruskog mešanja u američke izbore 2016, u Sekretarijatu za pravosuđe, 22. maja 2019.

Specijalni tužilac Robert Maler izjavio je da podizanje optužnice protiv predsednika Donalda Trampa za krivično delo nikada nije bila opcija za njegovu kancelariju, u skladu sa smernicama Sekretarijata za pravosuđe.

Bila je to prva izjava za javnost koju je Maler dao o istrazi koju je, zajedno sa svojim timom, vodio 22 meseca, o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016.

"Da smo bili uvereni da predsednik očigledno nije počinio krivično delo, rekli bismo to", izjavio je Maler i dodao: "Međutim, nismo doneli definitivan zaključak da li je predsednik počinio krivično delo."

Maler je istakao da politika Sekretarijata za pravosuđe zabranjuje podizanje optužnice protiv predsednika koji je još na položaju.

Ne propustite: Konačan sud o Malerovom izveštaju na izborima 2020.

Robert Maler je ujedno saopštio da se formalno zatvara kancelarija specijalnog tužioca a i najavio da se penzioniše iz Sekretarijata za pravosuđe kako bi se vratio privatnom životu. Istakao je da njegov izveštaj govori za sebe, savetovao svima da ga pročitaju u potpunosti i rekao da ne smatra da će više biti potrebe da govori o tom izveštaju i svojoj istrazi.

"Ništa se ne menja u vezi sa Malerovim izveštajem. Nije bilo dovoljno dokaza a prema tome, u našoj zemlji, osoba je nedužna, slučaj je zatvoren! Hvala vam", tvitovao je Tramp nekoliko minuta nakon što je Maler završio svoje saopštenje.

Robert Maler je takođe naglasio da dokazi koje je njegov tim prikupio o pokušajima Rusije da se meša u predsedničke izbore 2016. ukazuju da je postojala pretnja političkom sistemu zemlje i da to "zaslužuje pažnju svakog Amerikanca."

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, Džerold Nedler, je posle Malerovog obraćanja optužio predsednika Trampa da laže o rezultatima istrage specijalnog tužuoca, ali je odbio da kaže da li će biti pokrenut proces Trampovog opoziva.

"Kada je reč o opozivu, sve opcije su na stolu i ništa ne bi trebalo da bude isključeno", rekao je Nedler na konferenciji za novinare.

Specijalni tužilac okončao je istragu ruskog mešanja u izbore krajem marta, navodeći da nije našao dokaze dosluha između izbornog štaba Donalda Trampa tokom kampanje 2016. i Moskve. Međutim, kada je reč o pitanju da li je Tramp ometao istragu, Maler je u izveštaju na 448 stranica napisao da, dok ne može da preporuči podizanje optužnice, ne može ni da oslobodi predsednika krivice.

Redigovana verzija Malerovog izveštaja objavljena je u aprilu, sa zaključkom da izborni štab predsednika Trampa nije bio umešan u kriminalnu zaveru sa Moskvom da bi Tramp pobedio u trci za Belu kuću. Maler je odbio da definitivno iznese sud da li je Tramp ometao pravdu, iako se u izveštaju navodi 10 slučajeva u kojima je predsednik pokušao da ometa tok istrage.