Južnoafrikanci i svetski lideri odaju poštu Mandeli

Kolone gradjana čekaju da vide Mandelino telo izloženo na svečanom odru.

Mandelina udovica, Grasa Mašel i sadašnji predsednik Južnoafričke republike, Džejkob Zuma bili su medju onima koji su danas u mimohodu prošli pored Mandelinog kovčega
Hiljade ožalošćenih odaju poštu legendi borbe protiv aparthejda Nelsonu Mandeli, čije telo je izloženo u glavnom gradu Južnoafričke republike Pretoriji.

Mandelina udovica, Grasa Mašel i sadašnji predsednik Južnoafričke republike, Džejkob Zuma bili su medju onima koji su danas u mimohodu prošli pored Mandelinog kovčega.

Staklom prekriveni kovčeg se nalazi u amfiteatru Zgrada unije, zvaničnog sedišta južnoafričkog vlade.

Na tom mestu Mandela je 1994. položio zakletvu kao prvi crni predsednik Južnoafričke republike posle 27 godina zatvora zbog učešća u borbi protiv manjinske belačke uprave.
Bivši južnoafrički predsednici Tabo Mbeki i Frederik De Klerk su danas prošli pored
kovčega, kao i predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, tanzanijski predsednik Džakaja Kikvete i predsednik Južnog Sudana Salva Kiir.

Neki ožalošćeni su pognuli glave i plakali dok su posmatrali Mandelino telo, obučeno u jednu od njegovih tipičnih batik košulja iz Indonezije. Posetioci kroz staklo vide Mandelino lice i šarenu braon-žutu košulju, ali je donji deo njegovog tela pokriven.

Južnoafričkancima će biti dopušteno da u mimohodu prodju pored kovčega do petka. Mandelina sahrana je zakazana za nedelju u njegovom rodnom mestu Kunu.