Okončana potraga: Nestali američki marinci i mornar proglašeni mrtvim

Plovilo USS Somerset prema kom se uputilo potonulo amfibijsko vozilo; ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Mike Blake)

Sedam američkih marinaca i jedan mornar koji su se vodili kao nestali, posle nesreće tokom obuke u Severnoj Karolini, proglašeni su mrtvim, saopšteno je nakon četrdesetočasovne potrage koju je za njima vodila američka vojska.

“Teška srca doneo sam odluku da zaključimo potragu i spasilačku misiju", saopštio je pukovnik Kristofer Bronzi - komandant Petnaeste marinske ekspedicijske jedinice.

"Posvećenost marinaca, mornara i pripadnika Obalske straže potrazi bila je izuzetna", ukazao je Bronzi.

U trenutku incidenta u amfibijskom vozilu koje se uputilo prema plovilu USS Somerset nalazilo se petnaest marinaca i jedan mornar, objavili su američki zvaničnici.

Ne propustite: Sedam marinaca poginulo u Nevadi

Potraga za njima trajala je od četvrtka kada je amfibijsko vozilo, u kom su se nalazili, potonulo tokom obuke. Sedam marinaca je spašeno, dok je jedan poginuo, saopštio je američki Mornarički koprus.

U potragu za nestalim marinicma i mornarom bili su uključeni razarač mornarice SAD-a i patrolni brod Obalske straže. Nisu, međutim, uspeli da pronađu nestale pripadnike američke vojske i amfibijsko vozilo koje je potonulo u blizini ostrva San Klemente, saopštili su američki vojni zvaničnici.

Na tom području američki marinici često vežbaju plažne desante koristeći amfibijska vozila za transport.

Ne propustite: Tri vojnika poginula u nesreći tokom obuke u Džordžiji

Stradali vojnici bili su deo Petnaeste marinske ekspedicijske jedinice čije je sedište u bazi Kemp Pendlton - najvećoj marinskoj bazi na zapadnoj obali Sjedinjenih Država, između okruga Orandž i San Dijego