Američka agencija protiv upotrebe ekstazija kao terapije za PTSD

Zaplena psihodelične droge MDMA, poznate i kao ekstazi, u Kolumbiji, arhiva (AP Photo/Fernando Vergara)

Savetodavni panel Uprave za hranu i lekove (FDA) u utorak je glasao protiv terapije za post-traumatski stresni poremećaj (PTSD) bazirane na psihodeličnoj drogi MDMA.

Protiv terapije je bilo 10 članova panela, dok je je jedan bio ZA. Saopšteno je da korist od upotrebe MDMA ne nadmašuje rizike, dok je devet od 11 članova navelo da dostupni podaci ne pokazuju da je ta droga efikasna kod pacijenata koji pate od PTSD-a.

Droga MDMA, poznata i kao ekstazi, već neko vreme se nalazila u procesu za odobrenje u FDA, a sastanak eksperata bio je najviši nivo u dosadašnjem procesu do kojeg je došla ta psihodelična droga.

Već decenijama zagovornici ovakve terapije tvrde da droge poput MDMA mogu da leče poremećaje mentalnog zdravlja i da imaju terapeutsko dejstvo, van ilegalne upotrebe.

Ideja je bila da se tablete MDMA, koje bi proizvodila korporacija Lykos Therapeutics, daju na recept uz psihoterapiju.

Ne propustite: Nelegalne supstance uskoro legalni lekovi?

U dosadašnjim kliničkim ispitivanjima, više od 190 pacijenata koji su primili doze MDMA droge, pokazali su značajno smanjenje PTSD u poređenju sa onima koji su primali placebo.

Ipak, neki zaposleni u FDA sumnjaju u verodostojnost kliničkih studija jer su pacijenti znali da li dobijaju MDMA ili placebo zbog psihodeličnih efekata, i kažu da to dovodi u pitanje koliko dobro droga radi.

"Ja mislim da to nije veliko pitanje, jer čak iako je reč o pojačanom placebo efektu, ljudima je svakako bolje", kaže Dejvid Olson, direktor Dejvis instituta za psihodeliju i neuroterapiju.

"Veće pitanje je da li postoji neki rizik za pacijente?".

Oko 13 miliona Amerikanaca ima dijagnostikovan post-traumatski stresni poremećaj, koji je posebno učestao kod ratnih veterana. Stoga postoji i velika potreba da se nađu novi načini lečenja PTSD-a, jer postojeći lekovi ne deluju kod svih pacijenata.

FDA je predložila restrikciju upotrebe MDMA, kao i nadzor. Istakli su i da je tokom ispitivanja kod pacijenata zabeležen rast krvnog pritiska i pulsa, kao i toksičnost jetre.