Medicinska upotreba marihuane legalna u većem delu SAD

Prošlog utorka, Arkanzas je postao jedna od 28 američkih saveznih država koje su legalizovale medicinsku upotrebu marihuane. Još 8 država usvojilo je zakone kojima se omogućava njeno rekreativno korišćenje. Ali i sa toliko država koje dozvoljavaju upotrebu kanabisa, primena zakona kojima se kontroliše marihuana pokazala se kao teška, a tu je i činjenica da je posedovanje ili uzgajanje marihuane i dalje ilegalno prema federalnom zakonu.

U Arkanzasu, glasači su jasno iskazali mišljenje da marihuana može da ima pozitivan medicinski uticaj. Ali sada, ta država mora što pre da pronađe način kako da prodaje i reguliše medikament koji je bio ilegalan pre samo nedelju dana.

“Postoje brojna pravila i regulative i brojna pitanja sa kojima smo sada suočeni, da li ljudi dobijaju prednost? Kako će poslodavci rešavati ta pitanja? Kako se to odnosi na državne službenike? Postoji mnogo pitanja koja se otvaraju i na koja ćemo morati da odgovorimo”, naveo je sekretar za finansije Arkanzasa Džejk Blid.

Medicinska marihuana trenutno se koristi, pre svega kao način za borbu protiv hroničnih bolova izazvanih bolestima kao što su glaukom, Kronova bolest, mučnina povezana sa hemoterapijom, HIV i neki neurološki poremećaji. Ali čak i sa labavljenjem državnih zakona, federalna vlada i dalje ističe da je prodaja, proizvodnja ili upotreba marihuane ilegalna.

Administracija predsednika Obame pružila je mogućnost državama da primene te inicijative pa se one ne plaše primene federalnog zakona, jer se time i dalje krši federalni zakon. Da li će Trampova administracija imati drugačiji pristup?", zapitao se guverner Arkanzasa Ejsa Hačinson.

U međuvremenu, u državama kao što je Teksas u kojima je marihuana i dalje ilegalna, pristalice već traže od zakonodavaca da se pozabave tim pitanjem. Posebno veterani koji kažu da kanabis može da olakša simptome post-traumatskog sindroma.

I dok na brojna pitanja treba dati odgovore, jasno je da u državama u kojima je marihuana legalna, to znači dosta novca za ekonomiju, što znači da će verovatno sve više država želeti da razmotri legalizaciju u budućnosti.