Meksiko traži istragu upotrebe suzavca, Tramp preti zatvaranjem granice

Migranti beže od suzavca ispaljenog sa američke teritorije, 25. novembar 2018.

Meksičko Ministarstvo inostranih poslova uručilo je u ponedeljak diplomatsku notu američkoj vladi, sa zahtevom da se sprovede puna istraga upotrebe "nesmrtonosnog oružja" prema teritoriji Meksika u nedelju.

Zvaničan zahtev upućen je dan nakon što su američke vlasti ispalile suzavac na migrante u Meksiku - blizu graničnog prelaza između Tihuane i San Dijega u Kaliforniji - kada su pokušali da uđu na američku teritoriju.

Više od 40 migranata uhapšeno je na američkoj strani, saopštile su pogranične vlasti i dodale da se veruje da niko nije uspeo da se udalji od američke granice.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je novinarima u ponedeljak da će zatvoriti granicu, ako migranti budu krenuli prema njoj. Tokom okršaja u nedelju, američke vlasti su na nekoliko sati zatvorile granični prelaz San Jisidro, najprometniji u zemlji.

"Zatvorićemo je (granicu) i držati je zatvorenom ukoliko bude problema. Držaćemo je zatvorenom dugo vreme", rekao je Tramp.

Dok su rasle tenzije u Tihuani, gde se nalaze stotine migranata, Tramp je u subotu poručio da će morati da čekaju u Meksiku dok se u Sjedinjenim Državama ne reše njihovi zahtevi za azil. Reč je o značajnoj promeni u politici prema azilantima koji bi mogli u Meksiku da provedu više od godinu dana.

Migrantkinja iz Hondurasa sa bebom u bolnici, dan posle incidenta na granici sa SAD

Američki lider je otišao korak dalje u ponedeljak i naglasio da bi Meksiko trebalo da vrati migrante iz Centralne Amerike, uglavnom Hondurasa, kući.

"Meksiko bi trebalo da vrati migrante, od kojih su mnogi kriminalci, u njihove zemlje. Avionom, autobusom, na bilo koji način, ali oni neće ući u SAD. Zatvorićemo granicu za stalno ako treba. Kongres treba da finansira izgradnju zida", tvitovao je Tramp.

Meksiko pregovara sa Sjedinjenim Državama o mogućem planu da se migranti zadrže u Meksiku dok američke vlasti procesuiraju njihove zahteve za azil.

Nvleadine organizacije, aktivisti i demokrate kritikovali su odluku američke vlade da ispali suzavac na migrante, među kojima je bio veliki broj dece.