Melanija Tramp kaže da podržava pravo na abortus

Bivša prva dama Melanija Tramp na republikanskoj potpredsedničkoj konvenciji u Milvokiju.

Bivša prva dama Melanija Tramp je u svojoj autobiografiji napisala da svaka žena ima pravo na abortus, objavio je britanski dnevnik Gardijan, podsećajući da Donald Tramp, njen suprug, smatra da pojedinačnim američkim državama treba prepustiti da donose odluke o toj proceduri.

"Zašto bi bilo ko drugi osim same žene imao moć da odluči šta će ona učiniti sa svojim telom?", napisala je Melanija Tramp u memoarima koji će biti objavljeni tačno četiri nedelje pre izbora 5. novembra, na kojima se njen suprug suočava sa demokratom Kamalom Haris.

"Ograničavanje ženskog prava da izabere da li će okončati neželjenu trudnoću je isto što i uskratiti joj kontrolu nad sopstvenim telom. Gajim to uverenje od kad sam postala odrasla osoba", napisala je u memoarima.

Ne propustite: Sve više Amerikanki planira da podrži Kamalu Haris, muškarci više za Donalda Trampa

Gardijan je objavio da je došao do primerka knjige, čiji je naslov "Melanija", koja će biti objavljena 8. oktobra. Portparolka bivše prve dame nije odmah odgovorila na pitanja agencije Rojters.

Donald Tramp, republikanac, ranije je signalizirao da podržava nacionalnu zabranu abortusa posle 15. nedelje trudnoće, ali sada kaže da bi o aborutsu trebalo da odlučuju pojedinačne države, i podržava izuzetke na zabranu abortusa u slučajevima silovanja, incesta i kada je potrebno da se zaštiti život majke. U novembru se održavaju prvi predsednički izbori od kada je Vrhovni sud poništio istorijsku presudu u slučaju Rou protiv Vejda iz 1973, čime je ukinuta federalna zaštita prava na abortus koja je važila skoro 50 godina.

Ankete pokazuju da je predsednička trka veoma tesna u sedam država koje će verovatno odlučiti ishod izbora.

Za demokrate, borba za pravo na abortus je popularno pitanje koje Kamala Haris koristi protiv Trampa. Anketa koju su Rojters i Ipsos sproveli od 21. do 28. avgusta ustanovila je da većina birača, uključujući 34% republikanaca, želi da sledeći predsednik zaštiti ili poveća pristup abortusu.

“Na žalost žena širom Amerike, suprug gospođe Tramp se ne slaže sa njom i on je razlog što više od svake treće žene u Americi živi pod Trampovom zabranom abortusa, koja ugrožava njihovo zdravlje, slobodu i živote", izjavila je portparolka kampanje Kamale Haris.

Tramp preuzima zasluge za odluku Vrhovnog suda 2022. da se ukine presuda Rou protiv Vejda, koja je štitila pravo na abortus, sve do 24-28 nedelja trudnoće, budući da su sudije koje je Tramp imenovao glasale za poništavanje te presude i prelomile glasanje.