Milić: Srbija između Berlina i Vašingtona

Jelena Milić, Izršna direktorka Centra za Evroatlantske studije, Beograd, Foto: VOA

Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić ocenila je da je mudro što predsednik Srbije Aleksandar Vučić "nije otvorio sve karte" u pregovorima o Kosovu jer na “različitim stranama sveta postoje državni, politički i biznis interesi da se bilo kakav sporazum minira i da se sa manje informacija sprečava takva mogućnosti što je sasvim legitimno”.

Vučić je dao okvir - podrška SAD za mali kompromis u kome Srbija ne bi izgubila sve, rekla je Milić u izjavi za novinsku agenciju Tanjug.

Prema njenim rečima, predsednik Vučić bi u narednom periodu morao da uloži dodatni napor da objasni građanima, a pre svega svom biračkom telu, značaj saradnje sa SAD iz mnogo razloga.

"Nadam se da ovo nije kraj. Po meni je dobra vest što je i Hašim Tači rekao da pre Pariza treba da se ide u SAD", istakla je Milić.

Milić veruje da se videlo da ni Nemačkoj ne odgovara sporazum, pa ni da je Vučić priznao Kosovo, jer se, kako objašnjava, Nemačka se plaši svog biračkog tela koje je otišlo "udesno".

"Od juče je Makedonija korak bliže da otvori pregovore sa EU. Još da su Beograd i Priština postigli sporazum, nemačko biračko telo bi otišlo još udesno kao rekacija na to što ne želi i Zapadni Balkan u Evropi. Čini mi se da smo mi sada taoci između SAD i Nemačke u kojima nije lako okrenuti leđa Nemačkoj", rekla je Milić.

Ona dodaje da se iskreno nada da će se ova administracija ponovo koncentrisati na Zapadni Balkan, “jer je i njima u interesu da tu imaju više partnera".

Milić se nada pojačanoj bilateralnoj diplomatskoj aktivnosti između Srbije i Amerike u periodu do Pariza i uzdržanosti Srbije s jedne strane, uz pokušaj da se na unutrašnjoj sceni "ne ide đonom" i da se ponovo vidimo šta bi mogao da bude najmanji zajednički sadržalac svih naših interesa.

Kako je primetila, s druge strane, kosovski Albanci postaju sve destruktivniji i da ih ne zanima stabilnost regiona.