Đukanović predao predsjedničku kandidaturu, vjeruje u pobjedu u prvom krugu

Predsjednik Demokratske partije socijalista i aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predaje Državnoj izbornoj komisiji kandidaturu za učešće na predsjedničkim izborima. (Foto: VOA)

Predsjednik Demokratske partije socijalista i aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u prisustvu nekoliko funkcionera i mladih DPS-a, predao je u subotu Državnoj izbornoj komisiji kandidaturu za učešće na predsjedničkim izborima.

On je, na konferenciji za novinare organizovanoj nakon predaje kandidature, kazao da je njegova kandidatura “odraz odgovornosti prema Crnoj Gori”, i rekao da “vjeruje u pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora”.

“Moja predsjednička kandidatura je izraz odgovornost prema Crnoj Gori, izraz brige za ugroženost tekovina razvoja savremene Crne Gore koja je u ogromnim problemima. Crna Gora je, za kraće od tri godine, prešla nevjerovatan put, od zemlje koja je opisivana kao oaza multietničke demokratije i sidro stabilnosti na Balkanu, od zemlje koja je bila lider u pregovaračkom procesu sa EU, Crna Gora se danas opisuju kao rak rana Balkana i Evrope”, kazao je Đukanović.

On je, takođe, rekao da je Crna Gora danas “zemlja razorene funkcionalnosti čije glavne institucije su u v.d. stanju ili je njihov rad paralisan, zemlja koju investitori napuštaju, država uplašenog biznisa, zemlja zanemarene vladavine prava, gdje se vidi da aktuelna vlast ne mari za stavove EU i Venecijanske komisije”. Crna Gora je, navodi on, “potpuno paralisana na evropskom putu”.

Your browser doesn’t support HTML5

Đukanović predao kandidaturu za predsjedničke izbore

Đukanović poručujući da “ovu agoniju što prije treba prekinuti”, što se, kako navodi, može kroz izbore.

Izbori su, kaže Đukanović, prilika da Crna Gora sačuva međunardni prestiž “koji je mukotrpno ostvarila tokom mukotrpnih 14 godina od obnove nezavisnosti”, naglašavajući da je “Crna Gora i iz težih iskušenja izlazila uspješno”.

On je poručio je da je ovo vrijeme za “oziljne i odgovorne ljude u politici”.

“Vjerujem da ćemo, počev od predsjedničkih izbora, donijeti odluke koje će Crnoj Gori garantovati stabilnost i dostizanje njenih najvažnijih ciljeva, uključujući članstvo u EU. Nadam se da će rezultatima predsjedničkih izbora stvoriti uslovi da se normalizuje politički život u Crnoj Gori nakon potresa kroz koji prolazimo posljednje dvije i po godine. I da uhvatimo priključak sa pozitivnim političkim tendencijama koje se bile karakteristične za našu zemlju posle referenduma”, kazao je Đukanović.

Ne propustite: Pokret Evropa sad predložio Jakova Milatovića kao novog kandidata za predsjednika Crne Gore

Odgovarajući na pitanje zašto je DPS čekao poslednji momenat da preda kandidaturu, te da li je to znak da ta partija nije imala koga da predloži osim njega, Đukanović je rekao da “misli da ne šalju takvu poruku”.

“Mislim da javnosti šaljemo poruku o bogatsvu kadrovskog potencijala DPS-a. Analize su pokazale da je ovo presudni trenutak da se vidi da li će Crna Gora povratiti normalnost, ili će se nastaviti kolotečinom balkanske nestabilnosti i propadanja. Ako se Crna Gora odluči da produži mandat aktuelnoj državnoj politici onda bi morali čekati 2027 ili 2028. za novu šansu”, naveo je Đukanović i ukazao na ono što su, kako je kazao, pokazale analize.

Naša analiza pokazala je da moramo izaći sa najjačim adutom, a predsjednik stranke je najjači adut. Danas je tako i zbog toga je moja kandidatura na stolu”, rekao je Đukanović.

Na pitanje da li očekuje drugi krug predsjedničkih izbor,a Đukanović je rekao da ulazi sa namjerom da pobjedi u prvom krugu.

“Cilj je pobjeda u prvom krugu, ali sam spreman za cijeli izborni proces. A ako bude drugog kruga vjerujem da ću pobijediti”, poručio je Đuaknović, dodajući kako smatra da “imamo dobru ponudu na političkoj sceni Crnoj Gori”, i da vjeruje da ćemo imati “zanimljivu izbornu trku”.

On je, rekao da ne bi prognozirao ko će mu, ukoliko bude drugog kruga, biti protivkandidat. Odgovarajući na pitanje da li će li raspustiti Skupšinu Crne Gore Đukanović je rekao da “ne treba žuriti” i naglasio da je njegova obaveza da poštuje Ustav Crne Gore.

Ne bih trčao sa tim vezano za priču o raspuštanju Parlamenta. Treba precizno pogledati šta su ustavne odredbe, a šta kontroverznog Zakona o predsjedniku. Mislim da je jasno da je taj zakon nesuatavn i pitanje je samo kada će se konstituisati Ustavni sud i kada će se taj zakon naći pred Ustavnim sudom. Moja obaveza je da beskompromisno poštujemo Ustav Crne Gore”, naveo je Đukanović.

Ne propustite: Fajon: Crna Gora od najuspješnijeg kandidata do “rak rane”

Đukanović je predajući kandidaturu predsjedniku DIK-a kazao da “ima samo crnogorsko državljanstvo” i da je “tokom cijelog života sa prebivalištem u Crnoj Gori”.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori zakazani su za 19. mart, a Đukanović će pokušati da osvoji još jedan mandat u trci sa više kandidata aktuelne skupštinske većine, među kojima su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Demokrata Aleksa Bečić.

Predsjednički kandidat je i jedan od lidera Evrope sad i bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, nakon što je Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore nedavno odbila da potvrdi predsjedničku kandidaturu drugog lidera tog pokreta Milojka Spajića.

Krajnji rok za predaju kandidatura, za koje je potreban 8101 potpis podrške, je nedelja 26. februar.

Državna izborna komisija do sada je potvrdila kandidature Andrije Mandića i poslanice Socijaldemokratske partije (SDP), Draginje Vuksanović Stanković.

Ranije je utvrđeno da kandidat za predsjedničke izbore Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović nema dovoljan broj validnih potpisa.