RIK: Milojko Spajić ima prebivalište u Srbiji

ARHIVA - Bivši crnogorski ministar finansija Milojko Spajić (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Republička izborna komisija Srbije obavijestila je crnogorsku Državnu izbornu komisiju da lider Evrope sad Milojko Spajić, čiju je kandidaturu na predstojećim izborima za predsjednika Crne Gore najavio taj pokret, ima prebivalište u Srbiji.

Prethodno je Državna izborna komisija Crne Gore zatražila od kolega iz Srbije informaciju da li Spajić i lider Demokratskog fronta Andrija Mandić, koji je prošle nedjelje predao kandidaturu za predsjednika, imaju prebivalište u toj zemlji.

“Obavještavamo vas da lice Milojko Spajić uvidom u navedenu evidenciju ima prijavljeno prebivalište u Beogradu, Opština Zvezdara, ulica Topalovićeva”, navodi se u odgovoru RIK-a Srbije.

Ne propustite: Popović nakon sastanka opozicije: Vjerovatno bez zajedničkog kandidata za predsjednika

RIK Srbije saopštio je i da Mandić nije pronadjen u evidenciji prebivališta i boravišta u Srbiji.

Reagujući na infomaciju da Spajić ima prebivalište u Srbiji, predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević rekao je da ga ta činjenica ustavno i zakonski onemogućava da bude kandidat na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

“Na stranu što nije govorio istinu i što je obmanjivao javnost duži period. Ovo je i potvrda da je Spajić državljanin Srbije, suprotno Ustavu”, napisao je Konjević na Tviteru.

Prema Ustavu i Zakonu, za funkciju predsjednika može biti biran crnogorski državljanin koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje deset u posljednjih 15 godina.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori održaće se 19. marta, a do sada su, pored Spajića i Mandića, kandidature najavili i predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić i poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.