Mnučin: Nove sankcije Rusiji "u pripremi"

Trampova administracija brani svoju odluku da ne uvede sankcije ruskim pojedincima pomenutim u izveštaju koji je Sekretarijat za finansije podneo Kongresu, u skladu sa kongresnim zakonom koji je usvojen da bi se Rusija kaznila zbog mešanja u američke izbore.

U izveštaju se navode imena i detalji o finansijama 114 ruskih političara i 96 oligarha koji su se obogatili za vreme vlade predsednika Putina. Neki od njih su već meta ruskih sankcija. Međutim, u izveštaju se ne pominje uvođenje novih sankcija protiv ruske vlade ili pojedinaca na toj listi pa se postavlja pitanje - da li je Trampova administracija suviše blaga prema Moskvi.

U odgovor na brojna pitanja, tokom svedočenja pred senatskim odborom za finansije, sekretar za finansije Stiv Mnučin izjavio je da su sankcije u pripremi.

"Naše sankcije su zasnovane na detaljnom obaveštajnom radu. U ovaj izveštaj ugrađena je ogromna količina rada. Sada ćemo krenuti od osnova tog izveštaja I kao što obično radimo, razmotriti gde je odgovarajuće uvesti sankcije. Tako da ni na koji način to ne treba da se interpretira kao da “ne uvodimo sankcije nijednoj od osoba pomenutih u izveštaju.”

U saopštenju koje prati objavljivanje izveštaja, portparolka Stejt departmenta Heder Nauert izjavila je da nema neposrednih planova da se uvedu sankcije Rusiji ili bilo kojem pojedincu imenovanom u dokumentu. Ona je međutim navela da postojeći zakon već nanosi štetu ruskim kompanijama.

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je izveštaj “neprijateljskim korakom” ali je dodao da je Kremlj odlučio da ne preduzme neposredne recipročne mere.

"U čemu je smisao tih poteza? Ne razumem. To je naravno neprijateljski čin i komplikuje već dovoljno tešku situaciju u rusko-američkim odnosima. Takođe nanosi štetu međunarodnim odnosima u celini.”

Demokrate i mnogi spoljnopolitički analitičari dovode u pitanje Trampovu nespremnost da preduzme mere protiv Rusije, s obzirom na postojeće dokaze mešanja Kremlja u izbore koji su Trampa doveli na vlast.