Vujanović: NATO za bezbednu budućnost

  • Nebojša Redžić

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govori na konferenciji Atlantskog savjeta Crne Gore (rtcg.me)

Učesnici godišnje konferencije Atlantskog saveza Crne Gore ocenili su da je budućnost Crne Gore u NATO važna za bezbednost celog regiona
Članstvo Crne Gore u NATO-u obezbijediće bezbjednu budućnost države, ekonomski i opštedruštveni razvoj, i doprinijeti težnji da postane član Evropske unije, ocijenio je crnogorski predsjednik, Filip Vujanović.

On je na otvaranju godišnje konferencije Atlantskog saveza Crne Gore - 2BS NATO Foruma u Budvi kazao da racionalni odgovor na pitanje dugoročne stabilnosti i bezbjednosti regiona Jugoistočne Evrope, njegovog dinamičnog razvoja, podrazumijeva sinergiju svih sektora društva.

Crna Gora je afirmisala svoj odgovor na ovo pitanje u približavanju i skladu dominantnih procesa u društvu ka njenom članstvu u NATO-u”, rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, dugoročna stabilnost počiva na njenim međunarodnim mehanizmima, a ne samo na dobrim željama.

“Evroatlanski bezbjednosni sistem u predvidivoj budućnosti je jedini na kojeg se Crna Gora može osloniti, ne samo zbog toga što je ona geo-politički pozicionirana duboko unutar NATO prostora, već i sa zahtjevom za stabilnost koja je uslov kvaliteta života i prosperiteta svakog društva”, poručio je Vujanović.

Kako je kazao, NATO nije samo politička i bezbjednosna integracija, već savez koji afirmiše cijelovit sistem vrijednosti i standarda stabilnog društva.

“To je sistem, koji već uveliko Crna Gora dijeli i koji nam obezbjeđuje opšti napredak i stabilnost. Obaveza stabilne budućnosti za generacije koje dolaze nam ne ostavljaju prostor za grešku”, poručio je Vujanović.

On je naveo da ga podrška Predstavničkog doma Kongresa SAD učvršćuje u uvjerenju da će dostignuća Crne Gore u implementaciji evro-atlanskih standarda biti osnov za pozitivan Izvještaj o napretku i odluku Ministarskog savjeta da se ovogodišnjem Samitu predloži proširenje uz upućivanje poziva Crnoj Gori.

Podršku politici otvorenih vrata i proširenja NATO-a na današnjem skupu dali su i predstavnica NATO-a Kolinda Grabar-Kitarović, kao i ministri inostranih poslova Slovačke, Hrvatske i Slovenije Miroslav Lajčak, Vesna Pusić i Roman Jakič. Oni su istakli da je budućnost Crne Gore u NATO-u važna za bezbijednost cijelog regiona. Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Sju Kej Braun istakla je da je Crna Gora pokazala veliku posvećenost NATO-u.

"Kriza u Ukrajini pokazala da je taj savez garant mira i stabilnosti u svijetu", ocijenila je ona.

I ostali učesnici skupa istakli su da je svaka podrška Crnoj Gori pred samit u Velsu više nego dragocjena.