Lukšić: Izbjeglice i raseljeni dio EU budućnosti

  • Nebojša Redžić

Crnogorski premijer Igor Lukšić (arhivski snimak)

Crnogorski premijer je istakao da su za izbjeglice, osim prava koja proističu iz državljanstva, obezbjeđena sva prava kao i crnogorskim građanima
Svjetski dan izbjeglica Crna Gora je obilježila podsjećanjem da je donošenjem nove Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih osoba, izbjeglicama omogućeno slobodno opredjeljenje između dobrovoljnog povratka u zemlje porijekla ili integracije u crnogorsko društvo.

Povodom Svjetskog dana izbjeglica premijer Igor Lukšić ocijenio je da izbjeglim i raseljenim osobama treba omogućiti da svojim potencijalima doprinesu napretku crnogorskog društva i budu sastavni dio zajedničke, evropske budućnosti. Premijer je podsjetio na napore koje Crna Gora u posljednjih 20 godina ulaže u cilju unapređivanja njihovog položaja i naveo da je to pitanje sa posebnom pažnjom tretirano kroz Vladina strateška, politička dokumenta i realizaciju brojnih inicijativa.

On je istakao da su za izbjeglice, osim prava koja proističu iz državljanstva, obezbjeđena i sva ostala prava kao i crnogorskim građanima. Najavio je da će prioritet u narednom periodu biti kamp Konik. "Cilj je zatvaranje kolektivnih tipova smještaja i pružanje dostojanstvenih uslova za život onima kojima je pomoć i dalje potrebna", kazao je Lukšić koji je dodao da su dostojanstveni načini regulisanja ovog pitanja prepoznati u evropskoj agendi Crne Gore.

Odnos prema izbjeglicama obaveza je Crne Gore koju pominje i Evropska komisija, a posebno oštre kritike na račun odnosa Crne Gore prema izbjeglicama nalaze se u godišnjem izvještaju Stejt Deperatmenta o ljudskim pravima. No, šef diplomatije Milan Roćen nije saglasan sa primjedbama:

‘’Može se i drugačije gledati na taj problem. Da Crna Gora nije otvorila vrata svim nevoljnicima sa prostora bivše Jugoslavije u ratnom vihoru, ne pitajući ih za vjeru i naciju, ko zna šta bi se desilo sa tim ljudima!? Zbog toga se danas ne može samo uputiti prijekor Crnoj Gori zbog statusa tih ljudi."

Crna Gora, zajedno sa EK, UNHCR i susjednim državama pokušava da zatvori izbjegličko poglavlje, pa će i neka od pitanja koja se pominju u izvještaju Stejt Departmenta uskoro biti skinuta sa dnevnog reda, zaključio je Roćen.