Prekinut let iznad marokanske pustinje

Avion Solarni impuls na letu iznad Švajcarske

Švajcarski eksperimentalni avion Solarni impuls prekinuo je let preko marokanske pustinje zbog izuzetno nepovoljnog vetra i turbulencija
Snažan čeoni vetar primorao je prvi u svetu avion na solarni pogon, koji je nedavno obavio prvi međukontinentali let, da prekine svoj do sada najteži let preko Maroka.

Tim eksperimentalnog aviona Solarni impuls objavio je na svom sajtu da su čeoni vetar i turbulencije između Kazablanke i Marakeša bili dva puta snažniji od očekivanih što je sprečavalo avion da napreduje na tom putu. Na sajtu je objavljeno da pilot nije u opasnosti ali da mu je direktor leta naredio da se vrati zbog neočekivanih uslova leta.

Solarni impuls je uzleteo jutros u 8 sati po lokalnom vremenu iz marokanske prestonice Rabata sa pilotom, švajcarskim biznismenom Andreom Boršbergom. Avion leti ka južnom gradu Uarzarzateu, u okviru promocije marokanskog plana za izgradnju najveće u svetu solarne elektrane do 2014. godine.

Krila tog aviona pokrivena su sa 12 hiljada solarnih ćelija koje pune baterije za napajanje četiri elektromotora. Let iznad marokanske pustinje bio je najteži do sada pokušani let sa turbulencijama težim od očekivanih.