Obama na samitu ASEAN-a

Zajednička fotografija učesnika samita u MjanmaruP

Američki predsednik Barak Obama doputovao je u Mjanmar, gdje je počeo godišnji samit Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Obama je, uoči dolaska, u intervjuu lokalnom časopisu Iravadi rekao da su njegovi domaćini postigli napredak u pogledu pojedinih političkih i ekonomskih reformi, ali i da su nazadovali u nekim oblastima. Taj stav je prethodnih nedelja ponovilo više američkih zvaničnika i očekuje se da predsednik Obama o tome razgovara sa predsednikom Teinom Seinom i opozicionom liderkom Aung San Su Ći.

Američki predsednik sutra će prvo učestvovati na samitu istočne Azije, što je širi skup 10 članica ASEAN-a i još osam zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Kina, Rusija i Indija.

Mjanmar, koji je izašao iz izolacije 2011. nakon decenija vojne uprave, prvi put je domaćin samita ASEAN-a na kojem će, osim tempa reformi u toj zemlji, biti razgovarano io tenzijama u Južnom kineskom moru i boljoj ekonomskoj integraciji zemalja članica. Predsednik Mjanmara je na početku samita rekao da je ključno za članice da budu ujedinjene uoči planiranog pokretanja zone slobodne trgovine naredne godine.