Koalicija Ramuša Haradinaja proglasila pobedu na Kosovu

Glasanje na izborima na Kosovu

Prema poslednjim podacima Centralne izborne komisije na osnovu 30 odsto obrađenih biračkih mesta najviše glasova 37,27 odsto osvojila je koalicija koju čine Demokratska partija Kosova (DPK), Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i Inicijativa za Kosovo ( IK ).

Zatim slede Demokratski savez Kosova ( DSK) i Alijansa za novo Kosovo ( ANK ) sa 23,33 odsto i Pokret Samoopredeljenje koji je dobio 20,78 odsto glasova. Prema istim podacima Srpska lista je osvojila 9, 07 odsto glasova. Ostale stranke su ispod jednog procenta.

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj proglasio je pobedu koalicije koju čine DPK Kadrija Veseljija, njegova ABK i IK Fatmira Ljimaja i devet manjih partija.

"Jasna odluka obavezuje vladu Kosova", poručio je Haradinaj.

Izbori na Kosovu su protekli mirno i vez većih incidenata. Na svim biračkim mestima bilo je primetno prisustvo pripadnika Kosovske policije, a u obezbeđenju izbornog procesa učestvovali su i EULEKS i KFOR.

“Tokom izbornog dana, 11 juna, KFOR je razvio poseban plan u skladu sa procenom bezbednosti u cilju snažnog, pažljivog i nepristrasnog delovanja, kao treći odgovorni nakon Kosovske policije i EULEKS-a, u skladu sa svojim sadašnjim mandatom koji proizilazi iz Rezolucije SB UN 1244. Na zahtev OEBS-a. KFOR je takođe obezbedio bezbednost za osoblje OEBS-a u srpskim sredinama”, navodi se u saopštenju KFOR-a.

KFOR je kako se navodi u obezbeđivanju izbora učestvovao sa više od 1200 vojnika koji su bili raspoređeni širom Kosova 250 vozila uključujući četiri helikoptera sa mogućnošću za medicinsku evakuaciju.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka, izjavila je da je glasalo preko 750 hiljada birača ili 41,45% građana, navodeći da je na izborima 2014. glasalo 42.08%.