N1 traži od nadležnih da reaguju zbog seksističkog napada Informera na novinarku

Logo televizije N1

Televiziija N1 i Udruženje novinara Srbije zatražili su reakciju nadležnih državnih organa zbog seksističkog napada urednika tabloida Informer Dragana J. Vučićevića na novinarku te televizije. U Koordinacionom telu za zaštitu ravnopravnosti osuđuju napad i pozivaju žene da prijave nasilje.

N1 saopštava da "povladini mediji u Srbiji nastavljaju specijalni rat protiv novinara i novinarki N1 i čine sve da ih diskredituju".

"Poslednji primer je kontinuirano i višenedeljno vređanje novinarke N1 Žakline Tatalović od strane urednika i vlasnika tabloida informer, Dragana Vučićevića, na njegovom nalogu društvene mreže Twitter. Divlje, neotesano i seksističko iživljavanje ovog čoveka, upereno protiv novinarke Žakline Tatalović, očigledno se događa uz prećutnu saglasnost države", piše na portalu N1.

Ne propustite: Reporteri bez granica: Srbija i Crna Gora pale na listi slobode medija

Udruženje novinara Srbije uputilo je protest zbog "objavljivanja neprimerene fotografije neimenovane novinarke i komentarisanje njenog izgleda" i zatražilo da se ta fotografija ukloni, uz ocenu da glavni
urednik i vlasnik lista "Informer" Dragan J. Vučićević svojom objavom na Tviteru širi stereotipe o ženama i ugrožava rodnu ravnopravnost.

Televizija N1 zatražila je reakciju Koodrinacionog tela za rodnu ravnopravnost, premijerke Ane Brnabić i pravosudnih organa da zaustave ove napade.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović u pisanoj izjavi osudila je svaki seksistički napad i slična ponašanja prema bilo kojoj ženi i pozvala žene da prijave nasilje.

"Kao neko ko je osuđivao sve slučajeve nasilja nad ženama i ko je zbog toga i posla kojim se bavim bio izložen nasilju, često i bez ikakve zaštite u javnosti, osuđujem svako seksističko ponašanje i nasilje prema bilo kojoj ženi...Zato pozivam sve ugrožene žene da nadležnim institucijama prijave nasilnike koji na bilo koji način ugrožavaju njihovu ličnost i privatnost. To je nabolji način da se izbegnu svi pokušaji manipulacija ovim i sličnim slučajevima. Svako ko manulipuše nasiljem nad ženama nije ništa drugo nego takođe nasilnik", poručila je u pisanoj izjavi Mihajlović.

I Poverenica za zaštitu ravnopravnosti pozvala je novinarku N1 da podnese pritužbu uz ocenu da su tvitovi urednika Informera "primer seksizma koji je apsolutno nedopustiv u javnoj komunikaciji"