Navalni: Podrška za kandidaturu za predsednika Rusije

Sergej Navalni slavi kandidaturu za predsednika Rusije

Ruski opozicioni lider Sergej Navalni izjavio je da je dobio podršku koja je neophodna za pokretanje predsedničke kandidature kako bi se suprotstavio sadašnjem lideru Vladimiru Putinu.

Dugogodišnji kritičar Putina, osvojio je podršku 742 osobe, što je iznad minimuma od 500 potrebnih glasača za formalno podnošenje kandidature.

Centralna izborna komisija Rusije proglasila je da Navalni nema zakonske osnove da se kandiduje za predsednika, navodeći njegovu suspendovanu kaznu zatvora, za koju Navalni tvrdi da je bila politički motivisana.

Navalni je u nedelju izjavio da ne postoji ogromna podrška Putinu i njegovoj vlasti u Rusiji, opisujući sebe kao stvarnog kandidata na izborima i zapretio da će pozvati na bojkot ako mu bude zabranjeno da se kandiduje.

Pristalice Navalnija protestovale su u brojnim gradovima, uključujući Moskvu i i Sankt Peterburg. Učesnici su nosili crvene glasačke listiće za predsedničku nominaciju Navalnog na izborima koji su zakazani za mart 2018. godine. Očekuje se da će Putin pobediti na tim izborima.