Navalni u bolovima, portparolka sumnja da ga truju u zatvoru

Aleksej Navalni na suđenju video-linkom (Foto: Press Service of Babushkinsky District Court of Moscow/via REUTERS)

MOSKVA - Aleksej Navalni, najpoznatiji ruski opozicioni političar, trpi jake stomačne bolove u zatvoru, što može biti neka vrsta sporog trovanja, rekla je njegova portparolka. U noći petak na subotu pozvana je hitna pomoć za Navalnog u zatvor Melehovo sa maksimalnom zaštitom, oko 250 kilomatara od Moskve, navela je Kira Jarmuš, njegova portparolka za Rojters.

Navalni ima jake bolove u stomaku, kaže da ne može da jede zatvorsku hranu, jer mu je samo još gore, a u ponedeljak su mu zabranili da kupuje drugu hranu.

"Ne jede ništa jer mu je zabranjeno da dobija pakete sa hranom ili da kupuje hranu u zatvorskoj prodavnici, a hrana koju mu daju u zatvoru pojačava bolove u stomaku", navela je Jarmuš na engleskom.

"Njegovo zdravstveno stanje nije dobro. Ne možemo da odbacimo ideju da je otrovan, ne velikim dozama kao pre, nego u malim dozama, tako da ne umre odjednom, nego da se pati i da mu se narušava zdravlje". Ona navodi da nema dokaz za teoriju o trovanju, ali kaže da on nikada nije imao bolove u stomaku pre. Uplašena je za njega, jer skoro da nemaju nikakav kontakt, a on ne dobija dobru zdravstvenu negu.

Upitani o tvrdnjama o mogućnosti postepenog trovanja Navalnog, Kremlj je naveo da ne prati u kom je stanju njegovo zdravlje i da je to pitanje za državni kazneni sistem. Zavod za kaznene sankcije koji je ranije demantovao optužbe da njihovi zaposleni ne tretiraju Navalnog dobro i navodili su da je uvek bio zdravstveno zbrinut kad je trebalo, nije odgovorio Rojtersu za komentar.

Navalni služi kombinovane kazne od 11 i po godina za prevaru i nepoštovanje suda za optužbe za koje on tvrdi da su samo pokušale da ga ućutkaju. U utorak je naveo na Tviteru da je prebačen u samicu i prisiljen da izdržava "ekstremno paklene" uslove.

Jarmuš je navela da je imao slične stomačne bolove u januaru i da je tada dobio antibiotike za virus i izgubio je dosta težine. Nemačka vlada saopštila je da je veoma zabrinuta za pogoršanje zdravstvenog stanja Navalnog. Rojters nije uspeo da u nezavisnim izvorima potvrdi tvrdnje o njegovom zdravlju.