Preminuo Džeri Vest, legenda Lejkersa i NBA lige

Džeri Vest (Foto: AP/Reed Saxon)

Legendarni košarkaš i funkcioner NBA lige Džeri Vest, čovek koji je poslužio kao inspiracija za logo najjače košarkaške lige sveta, preminuo je u 87. godini, saopštili su Los Anđeles Klipersi, klub u čiji član izvršnog odbora bio od 2017.

U saopštenju, Klipersi su nazvali Vesta „oličenjem košarkaške izvrsnosti i prijateljem svih koji su ga poznavali“.

Džerijeva supruga Karen bila je pored njega kada je preminuo, dodali su Klipersi.

Džeri Vest i Kobi Brajant (Foto: AP/Kevork Djansezian)

Vesta, koji je diplomirao na Univerzitetu Zapadne Virdžinije, Lejkersi su draftovali 1960. i proveo je celu 15-godišnju igračku NBA karijeru u timu iz Los Anđelesa.

On je sa Lejkersima osvojio NBA titulu 1972, kada je proglašen i za najkorisnijeg igrača finalne serije plej-ofa. Kao igrač je sa reprezentacijom Sjedinjenih Država osvojio olimpijsko zlato na Igrama u Rimu.

Četrnaestostruki učesnik NBA Ol-star utakmice, Vest je igračku karijeru završio 1974. Od 1976. do 1979. bio je trener tima iz Los Anđelesa, a 1980. NBA ga je uvrstila u Kuću slavnih.

Vest je imenovan za generalnog menadžera Lejkersa uoči sezone 1982/83, a pod njegovim vođstvom, Lejkersi su osvojili šest šampionskih prstenova - 1985, 1987, 1988, 2000, 2001. i 2002. U prvoj "dinastiji" Lejkersa koju je Vest napravio dominirali su Irvin "Medžik" Džonson i Karim Abdul Džabar, a u drugoj Kobi Brajant i Šekil O'Nil.

Silueta igrača na logotipu NBA lige urađena je po uzoru na Vesta (Foto: AP/Ashley Landis)

U leto 2002. Vest je postao generalni menadžer Memfis Grizlija. Taj klub je napustio 2007, kada je prešao u redove Golden Stejt Voriorsa i postao član izvršnog odbora. Ostao je tamo do 2017, a Voriorsi su predvođeni tandemom Stef Kari - Klej Tompson u tom periodu osvojili dve šampionske titule.