Netransparentost rada vlade za najgoru ocenu, proaktivnost uprave dobra

Naslovna strana sajta Vlade Republike Srbije. Proaktivnost državne uprave i objavljivanje informacija nsa sajtovima institucija najbolja je u regionu, ali je transparentnost rada Vlade slaba, kaže u izveštaju o reformi državne uprave.

Srbija u procesu državne uprave najslabiju ocenu zaslužila je po pitanju transparentnosti rada Vlade, ministarstava i državne uprave u globalu, za čim sledi velika politizacija državne uprave, dok je sa druge strane po pitanju proaktivnost državne uprave i objavljivanju informacija na sajtovima institucija najbolja u regionu, stoji u izveštaju koji je tim Centra za evropske politike u ponedeljak predstavio javnosti.

"Ta pitanja su bitna zbog građana koji finansiraju državnu upravu a, s druge strane, reforma javne uprave je neophodna kako bi Srbija postala kvalitetna i održiva članica EU koja će biti sposobna da utiče u kreiranju politka na evropskom nivou, da koristi fondove i da zaista ima koristi od članstva", objasnila je programska direktorka Centra za evropske politike Milena Lazarević, dodajući da je državna uprava ono što čitav proces vuče napred.

Govoreći o netransparentnosti rada vlade, ona je rekla da se po pravilu dokumenta kao što su zaključci vlade ne objavljuju i da je to "neprihvatljivo". Srbija je po tom pitanju u izveštaju dobila ocenu nula, kaže Lazarević.

Your browser doesn’t support HTML5

VIDEO Vlada Srbije radi netransparentno

I civilno društvo pepoznalo je taj problem, pa je ipitivanje stavova organizacija pokazalo da 64 odsto predstavnika civilnog društva u Srbiji smatra da je način donošenja odluka netransparentnan.

Lazarević je kao drugu problematičnu oblast navela kadrove u državnoj upravi gde je glavni problem politizacija na najvišem nivou i prečesti izbor ljudi na v.d. pozicije.

Od sredine 2017. do sredine 2018. bilo je čak 694 postavljenja na najviše službeničke pozicije od čega je 94 odsto bilo u v.d. statusu. To je praksa koja bi morala odmah da prestane, a za tako nešto nije potrebno menjati zakon, već samo primeniti postojeći, naglasila je ona.

Srbija je ocenu vrlo dobar zaslužila kada je reč o pružanju usluga građanima, ali je tu problem predstavlja to što je manje od polovine građana upoznato sa postojanjem elektronskih usluga, dok je broj onih koji su te usluge koristili još i manji.

Visoku ocenu Srbija je zaslužila i po pitanju informisanja građana na sajtovima državne uprave, i to ponajpre zahvaljujući instituciji Poverenika za informacije od javnog značaja.

Direktor Nacionalne akademije za javnu upravu Dražen Maravić ocenio je da je Srbija po reformi javne uprave relativno dobra u poredjenju sa regionom i najveo kao uspehe značajne rezultate u jačanju fiskalne discipline i fiskalne konsolidacije, kao i racionalizaciju troškova javne uprave.

Srbija odskače i po dijalogu sa poslovnom zajednicom kada je u pitanju inspekcijski nadzor gde se primenjuje proaktivan i partnerski koncept, rekao je on.

Projekat WeBER, koji finansiraju EU i Holandija je trogodišnji projekat na kome je od 2016. radilo šest istraživačkih organizacija sa Zapadnog Balkana u okviru regionalne mreže "Misli za Evropu" (TEN) u saradnji sa Centrom za evropsku politiku iz Brisela.