Nigerija zabranila Tviter pošto je uklonio predsednikove objave

Logo mreže Tviter

Nigerija je saopštila da na neodređeno vreme suspenduje društvenu mrežu Tviter, pošto je uklonio objave predsednika Muhamadua Buharija u kojima je pretio da će kazniti tamošnje secesioniste.

Ministar informisanja Lai Mohamed rekao je da je mreža suspendovana zbog toga što se koristi za "aktivnosti koje ugrožavaju Nigeriju".

Nije precizirao o kakvoj je suspenziji reč, niti kakve su aktivnosti u pitanju, a vest o ukidanjuTvitera je objavio upravo na Tviteru,

Aplikacija Tviter u subotu ujutru nije radila na mobilnim telefonima u Nigeriji, ali sajt je radio u Lagosu i Abudži.

Tviter je saopštio da istražuje "duboko zabrinjavajuću" suspenziju od strane nigerijske vlade i da će se oglasiti kada se bude znalo više.

Ranije ove nedelje, kompanija je saopštila da su tvitovi predsednika Buharija da će kazniti osumnjičene za napad na vladine zgrade, bili u suprotnosti sa politikom ponašanja na Tviteru.

Ministar informisanja Nigerije je u aprilu negodovao kada je Tviter svoju prvu afričku kancelariju otvorio u Gani, te da su kompaniju obmanuli medijski izveštaji o antivladinim protestima, koji ne predstavljaju Nigeriju u pravom svetlu.