Gradonačelnik Njujorka optužen za seksualni napad iz 1993.

  • Asošijeted pres

Erik Adams, gradonačelnik Njujorka (Foto: AP/Hans Pennink)

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams optužen je za seksualni napad na ženu 1993, navodi se u sudskom pozivu koji je podnet u sredu.

Dokument od tri stranice ne sadrži detalje o navodnom napadu, ali kao optuženi se navodi Adams, koji je radio u Birou za saobraćaj njujorške policije i Udruženju čuvara njujorške policije.

„Podnositeljku tužbe je seksualno napao okrivljeni Erik Adams u Njujorku, 1993. godine, dok su oboje radili za grad Njujork“, navodi se u pozivu.

Zahtevom se traži suđenje i pet miliona dolara odštete. Podneta je Vrhovnom sudu države na Menhetnu. Advokat žene u četvrtak nije odmah odgovorio na molbuza komentar.

U saopštenju, portparol gradske skupštine je rekao: „Gradonačelnik ne zna ko je ta osoba. Ako su se ikada sreli, on se toga ne seća. Ali on nikada ne bi učinio ništa da fizički povredi drugu osobu i snažno poriče svaku takvu tvrdnju".

Ne propustite: AP: SZO plaćala žrtvama seksualnog zlostavljanja u Kongu po 250 dolara

Adams, demokrata, bio je njujorški policajac koji je dospeo do čina kapetana pre nego što je ušao u politiku. Bio je državni senator i predsednik opštine Bruklin pre nego što je postao gradonačelnik.

Poziv je podnet prema Zakonu o odraslim osobama koje su preživele traumu, posebnom njujorškom zakonu koji je otvorio put za talas tužbi protiv poznatih muškaraca optuženih za seksualno zlostavljanje. Zakon je doveo do više od 2.500 tužbi, uključujući slučajeve protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, hip hop mogula Šona „Didija“ Kombsa i komičara i glumca Rasela Brenda.

Prijava dolazi pošto je Adams bio i pod istragom FBI o njegovoj kampanji iz 2021. koja je navela agente da zaplene njegove telefone i upadnu u dom njegovog glavnog operativca za prikupljanje sredstava za kampanju.

Njujork tajms i Njujork post objavili su da deo istrage obuhvata i utvrđivanje da li je Adams neprikladno pokušao da pomogne vladi Turske da dobije odobrenje grada za otvaranje solitera od 35 spratova u kojem se nalaze diplomatski objekti 2021, uprkos zabrinutosti oko bezbednosti u slučaju požara.

Adams je zaobišao pitanja o istrazi FBI-a, ali je ostao pri stavu da nije učinio ništa loše.