Severna Koreja odbacila kritiku Saveta bezbednosti

Predsednik Severne Koreje Kim Džong Un

Severna Koreja navodi se da se ne može tolerisati da Savet bezbednosti „zažmuri“ na američke nuklearne manevre, a istovremeno osudi severno korejske vežbe u cilju lansiranja raketa namenjenih u odbrambene svrhe
Severna Koreja je pretila da će sprovesti, kako je rečeno, „novu formu nuklearne probe“ pošto je Savet bezbednosti UN-a osudio Pjongjang zbog nedavnih lasiranja balističkih raketa.

U današnjem saopštenju severnokorejskog Ministarstva inostranih poslova navodi se da se ne može tolerisati da Savet bezbednosti „zažmuri“ na američke nuklearne manevre, a istovremeno osudi severno korejske vežbe u cilju lansiranja raketa namenjenih u odbrambene svrhe.

Pošto je Severna Koreja u sredu ispalila dve balističke rakete u more nadomak obale korejskog poluostrva, Savet bezbednosti je osudio narednog dana osudio taj potez rekavši da se njima krše rezolucije Ujedinjenih nacija.

Pjongjang je tokom proteklih nedelja lansirao niz raketa i projektila srednjeg dometa kao reakciju na zajedničke vojne manevre Sjedinjenih Država i Južne Koreje.