Novi talas Kovida u Srbiji - da li su se građani "previše opustili" ili je država dala signal za to

Lekari upozoravaju na četvrti talas infekcije na jesen u Srbiji

U Srbiji se ponovo beleži trocifren broj novozaraženih koronavirusom na dnevnom nivou, a stručnjaci upozoravaju da je gotovo izvestan novi talas na jesen, jer nema dovoljno vakcinisanih. Od nadležnih se ponovo mogu čuti i poruke da građani olako shvataju situaciju i da se ne čuvaju. ​

"Sa jučerašnjim danom smo dali 2.730.000 prvih doza vakcine i 2.590.000 drugih doza, i to još nije dovoljno da se opustimo, jer sa tim brojem vakcinisanih ne možemo očekivati mirnu jesen”, izjavio je za TV Pink državni sekretar u Minstarstvu zdravlja Mirsad Đerlek i dodao da su se građani "previše opustili" i da misle da je korona prošlost.

Pitanje je, međutim, da li su građani krivi za opuštanje ako je država protivpandemijske mere sama popustila.

Ne propustite: Epidemiološka situacja u Srbiji dobra, ali "vatra tinja", "4. talas moguć i pre jeseni"

Krizni štab je odlučio da popusti mere 14. juna, iako nije ispunjen uslov koji je država sama propisala: da do 21. juna da bude vakcinisano 50 odsto punoletnih građana, procenat koji nije dostignut ni danas. U Srbiji su dozvoljene proslave, masovna okupljanja, prisustvo publike na utakmicama, ugostiteljima je produženo radno vreme, dozvoljena je muzika, a biće organizovani i muzički festivali poput Egzita.

Ako država samim popuštanjem mera poručuje da je situacija opuštenija, treba li onda da čudi to što građani sve manje vode računa i što ne shvataju ozbiljno vakcinaciju?

Your browser doesn’t support HTML5

Da li su se i zašto građani previše opustili u pandemiji?

"Građani se opuštaju u onoj meri kako razumeju poruke koje dobijaju od Kriznog štaba i države koja se o njima brine. I poruka koja stiže je - da je sa koronom kod nas završeno. Građani koji čuju takve izjave, a zaista im je dosta života u strepnji i sličnog, jedva dočekaju to da protumače kao, evo najzad je sve gotovo sem formalnih mera...Zašto se takve poruke šalju u situaciji u kojoj je daleko od toga da su sve brige nestale?", kaže za Glas Amerike socijalni psiholog Dragan Popadić.

Popadić podseća da su mere na početku pandemije bile jako rigorozne, poput vanrednog stanja. Potom su uoči izbora popuštene, a kada je broj obolelih u julu prošle godine skočio, pokušalo se sa ponovnim pooštravanjem - na šta su reagovali građani protestima. Smatra da su nadležni, poučeni takvim iskustvom, morali da smisle novu strategiju.

"Očigledno je tu uspostavljen neki dogovor, Krizni štab sesložio sa tim da ne treba donositi nepopularne mere osim u slučaju krajnje nužde i složio se sa tim da se stvar može reširi popularnim merama", zaključuje Popadić i dodaje da će na taj način vlast ponovo moći da prebaci odgovornost na građane jer se "ne ponašaju odgovorno".

Pitanje je kako će se u ovakvoj situaciji pospešiti vakcinacija, za koju u vlasti tvrde da u poslednje vreme ide slabo.