Odbrana Duška Kneževića: Zabrinuti smo zbog načina na koji se ovaj slučaj vodi

Advokat predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića, Tobi Kedman (Foto: Jovo Radulović)

Advokat predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića koji je u pritvoru od kada ga je 30. aprila Velika Britanija izručila Crnoj Gori, Tobi Kedman kazao je u četvrtak da je odbrana Kneževića zabrinuta zbog “načina na koji se ovaj slučaj vodi”, kao i “načina na koji je Knežević pritvoren u Crnoj Gori”.

Nisam ovdje da nepošteno kritikujem Vladu Crne Gore i državne institucije Crne Gore, ali sam ovdje da izrazim realnu zabrinutost zbog načina na koji se ovaj slučaj vodi. Ono što je naša zabrinutost jeste da se pritvor koristi kao način da se pokuša da se pojedinac prinudi da pruži podršku u nekim drugim slučajevima” , kazao je Kedman na konferenciji za novinare.

Your browser doesn’t support HTML5

Odbrana Duška Kneževića "zabrinuta" zbog načina na koji se vodi slučaj

On je u vezi sa tim rekao da je danas bilo zakazano saslušanje Kneževića pred Višim sudom u Podgorici, na kojem je “tužilac Kneževiću želio da postavi pitanje kako bi on dao dokaze u drugim slučajevima, protiv drugih pojedinaca”.

Advokat Kedman je kazao da “ne mora da kaže koji su to drugi pojedinci”.

“Knežević je veoma jasno rekao da će on pružiti pomoć kada bude pušten iz pritvora. Njegov pravni tim ne može da dopusti da država koristi pravosudni sistem kao način da ga prinudi u nekim drugim stvarima”, naveo je Kneževićev advokat.

Ne propustite: Sud u Pogorici potvrdio odluku o jednomesečnom pritvoru za Duška Kneževića

Odgovarajući na pitanje novinara o kojim drugim slučajevima je traženo da govori, Kedman je rekao da je “SDT htjelo da postavi pitanje Kneževiću o odnosu na neke druge stvari”.

"Knžević je komentarisao neke od tih drugih slučajeva i stvari u prošlosti, ali je odbio da odgovori na bilo koja pitanja koja se tiču bilo koje druge istrage koja je trenutno u toku u kojoj se traži njegova saradnja, sve dok se njegova situacija ne riješi, dok ga ne puste iz pritvora”, naveo je Kedman i ponovio da je tužilac tražio da pita Kneževića da “da informacije i dokaze koje se odnose na stvari, na druge pojedince”.

On je, takođe, kazao da “odbrana Kneževića brine zog uslova u kojima se Knežević nalazi u pritvoru”.

"Nastavićemo da tražimo da se Kneževiću, kao britanskom građaninu, dopusti konzularna pomoć, ali i da jedno nezavisno tijelo provjeri da li je njegov pritvor u skladu sa međunarodnim standardima”, naveo je Kedman.

Predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću, koga je Velika Britanija izručila Crnoj Gori 30. aprila potvrđen je tada jednomjesečni pritvor koji mu je određen odlukom suda iz 2019. Kneževiću je pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva.

Crnogorski tužioci podnijeli su 2019. Višem sudu u Podgorici optužnicu protiv Kneževića i još nekoliko osoba zbog stvaranja kriminalne organizacije i pranja novca.