Odnose SAD i Saudijske Arabije ne narušava ni Kašogijevo ubistvo

  • Sindi Sejn

Predsednik SAD Donald Tramp rukuje se sa saudijskim prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom na marginama samita G20 u Osaki, 29. jun 2019.

Ubistvo saudijskog disidenta i kolumniste Vašington posta Džamala Kašogija nije uticalo na odnose američke administracije i Saudijske Arabije. Međutim, u Kongresu, mnogi traže da se promijeni američka politika prema Rijadu, dok ne odgovaraju oni koji snose krivicu za ubistvo istaknutog novinara.

U Vašingtonu je prošle nedelje obilježena godišnjica ubistva Džamala Kašogija, koji je prije godinu dana ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a skupu je pristustvovalo i 11 članova Kongresa.

Od Kašogijeve smrti, Kongres se često sukobljavao sa predsjednikom Donaldom Trampom zbog politike prema Saudijskoj Arabiji – glasao je da se ograniči prodaja američkog oružja toj zemlji, i da se okonča američko vojno učešće u operacijama u Jemenu, koje vode Saudijci. Demokratski kongresmen Džim Mekgavern za Glas Amerike kaže da predsjednik odbacuje bilo kakvu odgovornost Mohameda bin Salmana.

Ne propustite: Senat pritiska Trampovu adminstraciju zbog Kašogija

"Suština je da ne bi trebalo da im prodajemo oružje ili dajemo vojnu pomoć. To bi trebalo da bude posljedica. I vidite da dvostranačka većina u Predstvaničkom domu i Senatu šalje predsjedniku prijedloge zakona o ograničavanju prodaje oružja, na koje on stavlja veto”.

Tramp i državni sekretar Majk Pompeo ne odustaju od podrške saudijskoj kraljevskoj porodici.

"Sekretar Pompeo i predsjednik Tramp imaju svoju računicu kada je riječ o Saudijskoj Arabiji. Sjedinjene Države su dale blanko ček Saudijskoj Arabiji za veoma aktivno učešće u sukobu u Jemenu”, smatra Keli Megsamen iz Centra za američki progres.

Trampov personalizacija američko-saudijskih odnosa ne pomaže u rešavanju Kašogijevog ubistva, kaže za Glas Amerike ekspertkinja za Bliski istok Jasmin Faruk.

Ne propustite: Trampov veto na prestanak učešća SAD u ratu u Jemenu

“Krajnji rezultat je da strateško partnerstvo Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije zaista zavisi od ličnih odluka američkog predsjednika, više nego od institucionalne procjene važnosti tih veza za američke bezbjednosne interese na nacionalnom nivou i strateške interese na Bliskom istoku”.

Dok se Saudijska Arabija otvara za turizam i međunarodne investicije, Faruk ističe da će Kašogijevo ubistvo biti mrlja za kraljevstvo još mnogo godina.