Oklahoma Siti prvi finalista NBA plej-ofa

Para pendukung Partai Bharatiya Janata, kelompok oposisi utama India, mempertunjukkan tarian rakyat dalam acara memperingati 33 tahun berdirinya partai itu di Ahmedabat, India barat.

Košarkaši Tandera četvrti put u poslednjih sedam dana pobedili najbolji tim ligaškog dela sezone San Antonio
Prvi finalista ovogodišnjeg NBA plej-ofa je tim Oklahoma Siti Tandera, koji je sinoć u šestoj utakmici finala Zapadne konferencije pobedio San Antonio na svom parketu - 107:99 i ukupnim rezultatom 4-2 u seriji eliminisao najuspešniju ekipu iz ligaškog dela sezone.

Tander je tako i četvrti put u poslednjih sedam dana pobedio tim, koji u ligaškom delu sezone nije doživeo ni tri poraza u nizu, a pre prvog od ta četiri, iza sebe je imao seriju od 20 uzastopnih trijumfa.

Takođe, pobedom nad Sparsima, Lejkersima i Mevsima u ovogodišnjem doigravanju, Oklahoma Siti je na putu do finala pobedio jedina tri tima koja su u poslednjih 13 godina predstavljali Zapad u finalu NBA plej-ofa.

San Antonio je sinoć počeo izvanredno, stekao dvocifrenu prednost i u nekoliko navrata tokom druge četvrtine vodio sa 18 razlike. Ključnu ulogu u tome odigrao je Toni Parker sa 21 poenom i 10 asistencija u prva 24 minuta, ali je francuski internacionalac zaustavljen u nastavku, i domaći su početkom polsednje četvrtine preuzeli vođstvo koje potom nisu ispustili.

Najbolji u pobedničkom timu bio je Kevin Durent sa 34 poena i 14 skokova i 5 asistencija, Rasel Vestbruk je završio sa 25, 8 i 5, dok je Džejms Harden postigao 16 poena. Kod poraženih, Parker je završio sa 29 poena i 12 asistencija, Tima Dankan uz 25 poena imao 14 skokova, dok je rezervista Stiven Džekson ubacio 23 poena, uz po samo jedan promašaj van lije za tri poena i sa slobodnih bacanja.

U svom prvom velikom finalu od 1996. godine, kada se klub zvao Sijetl Supersoniks, Tander čeka pobednika finalne serije Istoka, koja se nastavlja večeras, gostovanjem Majamija u Bostonu.

Seltiksi vode sa 3-2 i imaju priliku da na svom parketu okončaju seriju i plasiraju se u veliko finale treći put u poslednjih pet godina.