Optužnica protiv šestorice muškaraca zbog planiranja otmice guvernerke Mičigena

ARHIVA - Guvernerka Mičigena Grečen Vitmer obraća se na zasedanju državnog Elektorskog koledža u državnom Kapitolu u Lensingu u Mičigenu, 14. decembra 2020.

Šestorica muškaraca optužena su za zaveru da se kidnapuje guvernerka Mičigena Grečen Vitmer, u navodnoj zaveri desničarskih ekstremista besnih zbog njene politike mera protiv koronavirusa.

Federalna velika porota u čevrtak je podigla optužnicu za zaveru protiv stanovnika Mičigena Adama Foksa, Taja Garbinaka, Kejleba Frenksa, Danijela Harisa i Brendona Majkl-Rej Kaserte, kao i Berija Krofta juniora iz Delavera.

Državni tužilac Endru Birdž saopštio je da je maksimalna kazna predviđena optužnicom - doživotna robija. Osumnjičeni su uhapšeni u oktobru, nakon što je istraga FBI otkrila njihove planove da kidnapuju Vitmer u njenoj vikendici u severnom Mičigenu.

Kombinovana fotografija šestorice muškaraca optuženih za planove da kidnapuju guvernerku Mičigena, nezadovoljni antipandemijskim merama koje je uvela.

Odbrana je tvrdila da su se njihovi klijenti samo hvalisali i pričali o svojim planovima ali nisu zaista nameravali da sprovedu otmicu demokratske guvernerke.

Na sudskom pretresu u oktobru, specijalni tužilac FBI Ričard Tresk svedočio je da svih šestorica imaju veze sa paravojnim organizacijama, navodi se u optužnici. Tresk je takođe izjavio da je demokratski guverner Virdžinije Ralf Nortam bio među političarima pomenutim za vreme junskog sastanka u Dablinu u Ohaju, kome su prisustvovali Kroft i Foks, navodi se u optužnici.

U optužnici se takođe navodi da su Foks i Garbin, lideri mičigenske grupe nazvane “Wolverine Watchmen" na sastanku u gradu Grend Repids dogovorili da sarađuju na ostvarivanju "zajedničkih ciljeva." Opisani su i planovi grupe da drže pod prismotrom kuću Grečen Vitmer, i njihove taktike kako da savladaju njeno obezbeđenje, a takođe se navodi da su razgovarali o rušenju mosta blizu njene kuće kako bi sprečili policiju da reaguje.

Ne propustite: Strah od izbornog nasilja posle plana o otmici guvernerke Mičigena

Tužilaštvo navodi i da je Kaserta, u elektronskoj poruci, napisao da, ukoliko članovi grupe naiđu na policiju za vreme misije osmatranja, “treba da daju policajcima jednu šansu da se povuku odatle, i ubiju ih ako ne budu poslušali”.

Osumnjičeni su uhapšeni nakon što su četvorica muškaraca zakazala za 7. oktobar sastanak u Ipsilantiju u Mičigenu, sa osobom koja je bila tajni agent FBI-ja, kako bi kupili eksploziv i drugi material, navodi se u optužnici.