Otpušten njujorški policajac zbog smrti Afroamerikanca

Posle smrti Erika Garnera 2014. održani su protesti, a demonstranti su nosili plakate sa natpisom "Ne mogu da dišem" (I can't breathe) - reči koje je Erik Garner uputio njujorškom policajcu pre smrti

Policija Njujorka saopštila je da je otpušten policajac Danijel Pantaleo, koji je umešan u smrt Afroamerikanca Erika Garnera 2014. Garner je preminuo prilikom pokušaja hapšenja, pošto ga je Pantaleo uhvatio oko vrata. Garnerova smrt je pokrenula i pokret "Black Lives Matter" protiv policijske brutatalnosti prema crncima u SAD.

Na snimku incidenta iz 2014. videlo se kako Danijel Pantaleo hvata Erika Garnera oko vrata u pokušaju da ga uhapsi, pošto je na ulici u Njujorku prodavao švercovane cigarete.

Policajac Danijel Pantaleo 2013.

Poslednje reči koje je Pantaleo uputio policajcu, kako se čulo na snimku, bile su "Ne mogu da dišem".

Ipak, porota u Njujorku je odbila da podigne optužnicu protiv policajca, a Sekretarijat za pravosuđe odbio da ga krivično goni. Danijel Pantaleo je suspendovan, a potom vraćen na kancelarijski posao.

Ne propustite: Bez optužnice za njujorškog policajca odgovornog za smrt Afroamerikanca

Džejms O'Nil iz njujorške policije objavio je odluku o otpuštanju Pantalea i kazao da je Pantaleo koristio zahvat "kragne" iako je prošao obuke i znao da je taj zahvat zabranjen, i tako izazvao "nepopravljivu tragediju"

Patrik Linč iz policijskog sindikata je osudio odluku o otpuštanju Pantalea i ocenio je kao popuštanje pod političkim pritiskom koje stavlja ostale policajce u rizičnu situaciju. On je pozvao na smenu gradonačelnika Bila de Blazia.

Ne propustite: Milioni dolara porodici ubijenog Afroamerikanca

Garerova ćerka Emerald, međutim, smatra da pravda nije zadovoljena.

"Policijac Pantaleo, ustvari sad mogu da kažem Danijel Pantaleo, je ubica i ja se tako osećam", rekla je Emerald Garner.

Grad Njukork se nagodio sa porodicom Erika Garnera 2015. godine i isplatili im 5,9 miliona dolara kako bi izbegao građansku parnicu.

Ubistva crnaca od strane policajaca širom zemlje su konstantni problem u nekim zajednicama.

Vašington post piše da su policajci tokom 2019. ubili 102 Afroamerikanca.