Pajat o sporazumu SAD i Srbije o energetici: Ključ sigurnosti je u diversifikaciji

Pomoćnik državnog sekretara SAD za energetiku Džefri Pajat na forumu Pupin inicijative u Vašingtonu, 18. septembar 2024. (Foto: VOA/Jovana Đurović)

Sporazum SAD i Srbije o strateškoj saradnji u oblasti energetike je „ekstremno važan korak u produbljivanju saradnje dve vlade, ali i podsticanju saradnje privatnih sektora dve zemlje“, ocenio je za Glas Amerike pomoćnik državnog sekretara SAD za energetiku Džefri Pajat.

Američki zvaničnik je dodao da je reč o krovnom sporazumu koji je opisao kao „prazno platno na koje se može slikati po želji".

Sporazum o energetici je prvi sporazum o strateškoj saradnji između Srbije i Amerike. Kako su objasnili srpski i američki zvaničnici, reč je o sveobuhvatnom sporazumu koji se odnosi na različite vrste energenata i izraz je političke volje da se saradnja dve zemlje produbi na nivou vlada i privatnog sektora. Sadržaj dokumenta, koji su u sredu potpisali ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i podsekretar SAD za energetiku, ekonomski razvoj i životnu sredinu Hoze Fernandez u Vašingtonu, još nije objavljen.

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da će "sporazum omogućiti američkim kompanijama da više investiraju u energetski sektor u Srbiji i da će im omogućiti da se ravnopravno takmiče na tržištu, kao i da će to ojačati strateško partnerstvo dve zemlje". Zvaničnici su rekli i da se na sporazumu "radilo više godina".

Na pitanje hoće li ovaj dogovor omogućiti Srbiji da smanji zavisnost od ruskih energenata, Džefri Pajat kaže da SAD podržavaju diversifikaciju i da je ona „ključ bezbednosti“.

Ne propustite: Srbija i SAD potpisale sporazum o energetici koji "jača strateško partnerstvo"

„Mislim da je najvažnija stvar koja se desila u pogledu želje predsednika (Aleksandra) Vučića da diversifikuje snabdevanje energentima ono o čemu sam govorio - investicija Srbije kao kupca u projektu za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu (Srbija je rezervisala 300 miliona kubika gasa, prim.nov), najava da američka gasna kompanija učestvuje sa 25 odsto kao partner u tom projektu, i spremnost američkih gasnih izvoznika da igraju još važniju ulogu u jačanju energetske diversifikacije širom Evrope. Pričali smo danas sa ministrom spoljnih poslova i o razgovorima koje Srbija vodi sa Azerbejdžanom, i podržavamo ideju izgradnje mreže tako da ni jedna zemlja ne bude zavisna od samo jednog izvora energije“, rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara, koji je učestvovao na forumu o energetici koji je organizovala Pupin inicijativa, organizacije čiji je cilj jačanje odnosa SAD i Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije je za Glas Amerike potvrdio da su „američki partneri zainteresovani za to da Srbija što više diversifikuje svoje linije snabdevanja“.

„I u tom smislu sam danas mogao da čujem zadovoljstvo američkih sagovornika jer će Srbija smanjiti svoju zavisnost o uvozu energenata i otvoriti nove mogućnosti za snabdevanje“, rekao je Đurić koji je takođe bio jedan od panelista na forumu Pupin Inicijative.

Zvaničnici SAD i Srbije potpisali su Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike, u Vašingtonu 18. septembra 2024.

„Ovaj sporazum je sveobuhvatan, pomoći će i u energetskoj bezbednosti, diversifikaciji, i tranziciji ka zelenoj energiji. Ovo je 'win-win' situacija za obe strane, jer će pomoći kompanijama sa obe strane, i privatnim i našoj državnoj da ima stabilnu liniju snabdevanja, pristup novim tehnologijama, da može da računa na pouzdan izvor pristupačne električne energije, jer je nama cilj da ostanemo konkurentni sa cenama jer je to bio jedan od pokretača stranih ulaganja“, dodao je srpski šef diplomatije.

"Mineralni aspekt"

Pomoćnik državnog sekretara SAD Pajat je, na ceremoniji potpisivanja, kazao i da se sporazum fokusira i na "mineralni aspekt".

Na pitanje da li se sporazum odnosi i na litijum, Pajat, koji je otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto ocenio kao generacijsku priliku za Srbiju, kaže da „nema razloga da se saradnja ne produbi i u oblasti kritičnih minerala“.

„Ali ono što će na kraju presuditi su invesiticije privatnih kompanija i u tom smislu je projekat 'Jadar' od velikog strateškog značaja“, dodao je Pajat.

O kopanju litijuma u Srbiji govorio je i novi zamenik pomoćnika državnog sekretara zadužen za Zapadni Balkan Aleksandar Kasanof.

On je ocenio da "projekat litijuma može da bude značajan u pogledu novih investicija i povezivanja ekonomija regiona".