Palestinci postavili uslove za pregovore

Palestinski predsednik Mahmud Abas na sastanku sa članovima PLO-a u Ramali, 2. oktobar 2010.

Palestinski lideri postigli su dogovor da neće nastaviti direktne pregovore sa Izraelom, pre nego što jevrejska država zamrzne izgradnju naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali.

Palestinski zvaničnici saopštili su odluku posle današnjeg susreta predsednika Mahmuda Abasa sa članovima pokreta Fatah i visokim funkcionerima Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO). Agencija "Rojters" javlja da je Jaser Abed Rabo iz PLO-a pročitao saopštenje u kome se navodi da plaestinski lideri smatraju Izrael odgovornim za "obstrukciju" pregovora.

Sastanak palestinskih lidera održan je dan posle odvojenih susreta predsednika Abasa i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua sa američkim izaslanikom za Bliski istok Džordžom Mičelom, tokom kojih nije postignut napredak u vezi sa ključnim pitanjem izgradnje naselja.

Premijer Netanjahu juče je izjavio da je Izrael u "misiji mira". Mičel rekao je da prepreke i dalje postoje, ali i da je tu odlučnost da se postigne dogovor.

Američki izaslanik danas razgovara sa zvaničnicima u Kairu u okviru napora da ojača regionalnu podršku bliskoistočnog mirovnog procesa. U Egipat je stigao iz Katara, a potom odlazi u Jordan.