Palmer u Sarajevu: Poređenje Kosova i Republike Srpske nije relevantno

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer, arhivska fotografija

Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je da za SAD ne postoji relevantno poređenje Kosova i Republike Srpske.

"Kosovo je država i imamo diplomatske odnose sa njima. Što se tiče Republike Srpske, okvir za političku budućnost je uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je budućnost BiH koja je nezavisna i ima svoj teritorijalni integritet. Ta budućnost je najbolja za ljude u RS, ali i sve u BiH. Voleli bismo da vidimo sporazum između Beograda i Prištine čime bi se otvorio puta ka EU", ukazao je Palmer, objavio je portal Vijesti.ba, a prenela agencija Fonet.

Ne propustite: Kantrimen: Beograd i Priština još nisu spremni za teške kompromise

Američki diplomata se u prestonici BiH sastao sa članovima Predsedništva te zemlje Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Govoreći o sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije, postignutom uz posredstvo SAD-a u Vašingtonu, Vučića i Hotija u Vašingtonu, Palmer je istakao da dogovor koji je postignut usmeren je na podršku normalizaciji ekonomskih odnosa.

"Ekonomska normalizacija trebalo bi da omogući i političku normalizaciju odnosa. Bio sam pre par dana u Briselu i razgovarao sam s Lajčakom, Vučićem i Hotijem. Kazao sam da SAD podržavaju proces koji vodi EU i ja uopšte ne bih uključivao u te procese Bosnu i Hercegovinu. Ono što se dešava sa RS je unutrašnje pitanje BiH i to je opredeljnje i Vučića", rekao je Palmer.

Ne propustite: Vučić: Srbija za apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma

Prema njegovim rečima, politika nije nešto što se mladim u BiH događa - već nešto u čemu bi trebalo da učestvuju.

"Važno je biti u BiH i obeležiti 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ja sam više zainteresovan za BiH u narednih 25 godina, ali ovo je važna godišnjica i da se proceni gde je BiH danas na putu prema Evropi. Vrlo važno vreme da se proceni koje su to reforme koje treba preduzeti za nastavak tog puta", istakao je Palmer.

Upitan o izborima u Mostaru i izenama Izbornog zakona BiH, Palmer je odgovorio da postoji širok obim reformi koje su neophodne i poželjne.

"Razumem aspiracije i želje lidera Hrvatske zajednice u BiH i otvoreni smo za razgovore. Kakve god reforme se sprovode one moraju biti konzistentne sa evropskim obavezama BiH i da ne stvaraju nove prepreke na tom putu, a to je put članstva u EU. Izborna reforma je samo jedna na tom putu. Sistemi u BiH moraju biti kompatibilni sa sistemom EU", zaključio je Palmer.

Ne propustite: Karpenter: Ako ne obratimo pažnju na Balkan...

Tokom boravka u Sarajevu, Palmer je razgovarao sa članovima kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsedavajućim Saveta ministara Zoranom Tegeltijom i entitetskim premijerima Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem.

Američki državni sekretar Majk Pompeo imenovao je Palmera za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan krajem augusta 2019. godine.

"U toj ulozi, Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažiranje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije", navedeno je tada u saopštenju Stejt dipartmenta.

Ne propustite: Metju Palmer specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan

Palmer je prethodno bio direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu.