Papa upozorio na opasnosti od vještačke inteligencije

ARHIVA - Papa Franja u Vatikanu (Foto: L'Osservatore Romano/Pool Photo via AP)

Papa Franja je u utorak pozvao da se na globalnom nivou razmotri potencijalna opasnost od vještačke inteligencije (AI), ukazujući na "remetilačke kapacitete i sumnjive efekte" nove tehnologije.

Papa (86), koji je ranije govorio da ne zna kako da koristi kompjuter, upozorio je na AI u poruci za naredni Svjetski dan mira Katoličke crkve, koji se obilježava 1. januara. Vatikan je poruku objavio mnogo ranije, kako je to i uobičajeno.

Poglavar Rimokatoličke crkve "ukazao je na potrebu da se bude na oprezu i radi na tome da logika nasilja i diskriminacije ne budu dio proizvodnje i upotrebe tih sprava, na uštrb naranjivijih i najizolovanijih".

Ne propustite: "Kum" veštačke inteligencije poziva vlade da zaustave mašine pre nego što preuzmu društvo

"Hitna potreba da se na odgovoran način utvrdi koncept i upotreba vještačke inteligencije, kako bi bila u službi čovječanstva i zaštite našeg zajedničkog doma, zahtijeva da se etička pitanja razmatraju i u sferi obrazovanja i zakona", navodi se u poruci.

Papa Franja je 2015. godine priznao da je "katastrofalan" sa tehnologijom, ali je internet, društvene mreže i tekstualne poruke nazvao "božjim darom", pod uslovom da se mudro koriste.

Vatikan se 2020. godine pridružio tehnološkim gigantima Majkrosoftu i IBM-u u promovisanju etičkog razvoja vještačke inteligencije i pozivima na regulisanje tehologija kao što su softveri za prepoznavanje lica.