Peking: SAD će platiti "visoku cenu" ukoliko američka ambasadorka ode na Tajvan

Arhiva - Ambasadorka SAD u Ujedinjenima, Keli Kraft, tokom konferencije za štampu u Stejt dipartmentu, 21. septembra 2020.

Kina je u četvrtak zapretila da će Sjedinjene Države platiti "visoku cenu" ako američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, Keli Kraft, bude ostala pri planovima da poseti Tajvan sledeće nedelje.

"Sjedinjene Države će platiti visoku cenu za svoje pogrešno delovanje", navodi se u izjavi kineske misije pri UN.

"Kina snažno podstiče Sjedinjene Države da zaustave svoju ludu provokaciju i prestanu da stvaraju nove poteškoće za odnose Kina-SAD i po saradnju dve zemlje u Ujedinjenim nacijama i da prestanu da idu pogrešnim putem."

Ne propustite: Američki ratni brodovi prošli kroz Tajvanski moreuz po drugi put ovog meseca

Kina se "čvrsto protivi" poseti i zahteva da SAD otkažu svoje planove, dodaje se u saopštenju, ponavljajući politiku Pekinga "Jedna Kina" koja podrazumeva tretiranje Tajvana kao kineske pokrajine.

Američka misija u UN saopštila je u četvrtak uveče da će Kraft boraviti u Tajpeju od 13. do 15. januara, gde će se sastati sa tajvanskim zvaničnicima i drugim članovima diplomatske zajednice.

"Tokom svog putovanja, ambasadorka će pojačati snažnu i stalnu podršku vladi međunarodnoj poziciji Tajvana", navodi se u američkoj izjavi.

Ne propustite: Pentagon: Stejt department odobrio moguću prodaju oružja Tajvanu

Kraft bi trebalo da govori na Institutu za diplomatiju i međunarodne poslove 14. januara, "o impresivnom doprinosu Tajvana globalnoj zajednici i važnosti njegovog značajnog i proširenog učešća u međunarodnim organizacijama", navodi se u izjavi.

Kineska državna novinska agencija Sinhua takođe je kritikovala putovanje ranije tokom dana, rekavši da bi prisustvo američkog ambasadora na Tajvanu narušilo kineski suverenitet.

Ne propustite: SAD prodaju Tajvanu rakete vazduh-zemja

Zvaničnici administracije pod predsednikom Donaldom Trampom posećivali su Tajvan prošle godine, uprkos protivljenju Pekinga, usred američko-kineskih tenzija oko trgovine, bezbednosti i ljudskih prava.