Petostruka doživotna kazna za ubicu novinara u Anapolisu

ARHIVA - Fotografije petoro zaposlenih u listu Kapitol Gazeta na bdenju na ulici ispred prostorija dnevnika, 29. juna 2018.

Napadač koji je ubio petoro ljudi u redakciji lista "Kapital Gazeta" u Anapolisu 2018. godine, osuđen je u Merilendu na pet doživotnih zatvorskih kazni bez prava na pomilovanje.

Porota je u julu proglasila 41-godišnjeg Džeroda Ramosa krivično odgovornim za masakr - jedan od najtežih napada na neku medijsku kuću u američkoj istoriji.

Ramos je u oktobru 2019. priznao krivicu po 23 tačke otpužnice - od kojih ga je pet teretilo za ubistvo s predumišljajem, ali je tvrdio da nije krivično odgovoran zbog mentalne bolesti. Posle samo nekoliko sati razmatranja, porota je odbacila njegovu odbranu na osnovu mentalne neuračunljivosti.

Ne propustite: Petoro ubijenih u novinama u Anapolisu, napad bio ciljan

Masovno ubistvo se dogodilo 28. juna 2018. godine, kada je Ramos ušetao u redakciju Gazete u Anapolisu i ubio zamenika glavnog urednika, 59-godišnjeg Roba Hajasena, 65-godišnju novinarku Vendi Vinters, 61-godišnjeg urednika za uvodnike Džeralda Fišmana, 56-godišnjeg sportskog novinara Džona Maknamaru i 34-godišnju asistentkinju za prodaju, Rebeku Smit.

Ramos je dugo vodio pravnu bitku protiv dnevnika zbog kolumne koja je objavljena o njemu u Gazeti, ali je tužba na kraju bila odbačena.

Suđenje je odloženo nekoliko puta, delom zbog pandemije koronavirusa. Da je porota utvrdila da je Ramos u vreme napada bio mentalno neuračunljiv, umesto zatvora bio bi upućen u ustanovu za mentalno zdravlje.