Fotografsko dokumentovanje Amerike

  • Džuli Tabu

Jedna od fotografija Kerol Hajsmit

Vašingtonska fotografkinja Kerol Hajsmit, snima američke pejsaže već 30 godina. Njen najnoviji projekat obuhvata obilazak 50 država i snimanje gradova, sela i pejsaža Amerike 21. stoleća. Projekat se izvodi u saradnji sa Kongresnom bibliotekom, kojoj ona poklanja svoje celokupno delo, oslobođeno autorskih prava.

Kerol Hajsmit je žena sa misijom – da fotografiše što veći broj varoši, gradova i seoskih područja u Americi, pre nego što ih razvoj ne proguta. Fotografkinja koja živi u Vašingtonu planira da obiđe sve američke države tokom narednih 10 do 15 godina, dokumentujući sve – od važnih istorijskih obeležja i građevina, do slika koje reprezentuju unutrašnjost Amerike.

Na ovom ambicioznom projektu, ona sarađuje sa Kongresnom bibliotekom u Vašingtonu, koja u svojoj zbirci već ima deset hiljada njenih fotografija. Ona planira da biblioteci svake godine pokloni deset hiljada novih snimaka, koji će biti dostupni javnosti. Kerol Hajsmit kaže da joj je cilj da ovekoveči suštinu današnjeg lika Amerike.

Šta je Amerika? Možda bi trebalo da krenemo od toga šta nije. Šta nije? Ona je sve, ona je milion stvari... Sve imaju svoje lice. Ako odlučite da pogledate ovaj niz slika i ovaj niz slika koje su snimljene u Evropi, dok su ove snimljene u Americi, verovatno ćete videti razliku; ovo je slika Amerike.“

Ona je rešena da ovekoveči upravo tu sliku. Projekat Amerika 21. veka je započela februara prošle godine u državi Alabami, a sada radi u gradu u kojem živi – Vašingtonu. Snimanje elemenata američke kulture je nešto što Kerol Hajsmit radi dugo vremena. Svoju fotografsku karijeru je počela 1980-ih, snimajući restauraciju istorijskih objekata u Vašingtonu.

Američka poštanska služba je u stvari izabrala njen snimak jednog od vašingtonskih obeležja – Memorijala Tomasa Džefersona – za poštansku marku. U prvom tiražu, štampano je sto miliona takvih maraka. Proteklih petnest godina, nagrađivana fotografkinja je putovala širom Amerike, snimjući za „Rendom haus“, jednu od najvećih izdavačkih kompanija na svetu, kao i za druge klijente.

Snimila je više od trista hiljada fotografija, koje su objavljene u više od milion i po prodatih knjiga. Novi projekat Kerol Hajsmit će joj omogućiti luksuz da provede znatno vreme u svakoj državi; fotografišući slike koje će u budućnosti po svemu sudeći nestati.

„Toliko smo raznovrsni. Mi smo zapravo sve, od Velikog kanjona Kolorada do drvenog ambara. Ali, poznato vam je da ti drveni ambari nestaju. Veliki kanjon verovatno neće, ali oni hoće, naši ambari od drveta će nestati. Sve što znam je da smo u ovom trenutku nešto, da imamo karakter. I dalje možete da odete u varoš, ili grad, i najverovatnije ćete videti neke kuće koje su u stvari podignute kada je grad osnovan. Da li će to biti slučaj za pedeset godina? Ne znam. Stvari se menjaju.“

Iako će vreme zasigurno doneti promene, Kerol Hajsmit je optimista da ono što je uistinu suština Amerike, nikada neće nestati.