U Pirotu i dalje vanredna situacija zbog curenja amonijaka iz voza

Pruga u blizini Pirota na kojoj su se prevrnuli vagoni i došlo do curenja amonijaka

BEOGRAD - U Pirotu je i dalje na snazi vanredna situacija zbog curenja amonijaka iz vagona cisterne koji je iskliznuo iz šina na desetak kilometara od grada. Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) objavila je da je Ministarstvo zaštite životne sredine u ponedeljak postavilo mobilnu automatsku mernu stanicu za kvalitet vazduha u Pirotu koja, pored koncentracija amonijaka prati i koncentracije ugljen-monoksida, azotnih oksida, sumpor-dioksida, suspendovanih čestica i aromatičnih ugljovodonika.

Prema prvim podacima u periodu od juče u 21:00 do danas u 6:00 časova nije bilo prekoračenja satnih graničnih vrednosti sumpordioksida.

Nakon što se u nedelju uveče prevrnuo vagon sa amonijakom kod Pirota, u tom gradu je proglašena vanredna situacija, a škole i vrtići ni u utorak neće raditi.

Dva muškarca su preminula, a obdukcija će pokazati da li je uzrok smrti trovanje amonijakom. Od oko 50 povređenih u bolnicama u Pirotu i Nišu zadržano je njih 11.

Ne propustite: Vanredna situacija nakon curenja amonijaka iz voza kod Pirota, 51 osoba zatražila pomoć lekara

Direktor javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Pirot Zoran Nikolić rekao je za RTS da vodosnabdevanje grada nije dovedeno u pitanje, jer se ne snabdeva iz otvorenih vodotokova, reke i jezera, već iz izvorišta.

Ističe da je voda u Pirotu potpuno ispravna, da je vodosnabdevanje uredno, ali da je drugačija situacija u Staničenju, gde je došlo do iskliznuća vagona-cisterne.

Tamo su, kako kaže, analize pokazale da nema amonijaka u vodi, ali kontrole se nastavljaju. U Beloj Palanci je građanima preporučeno da ne koriste vodu iz česme.

Šta raditi u slučaju curenja amonijaka?

Gradski Štab za vanredne situacije Grada Pirota objavio je hitno obaveštenje građanima Pirota o tome kako treba da se ponašaju u situacijama kada je došlo do curenja amonijaka i formiranja oblaka amonijaka, prenose Pirotske vesti.

"Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra. Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine. Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd), s obzirom na to da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone. Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam", piše u saopštenju gradskog štaba za vanredne situacije Pirota.