Stotine lekara ocenjuje situaciju kao katastrofalnu i traži novi Krizni štab

Medicinski radnici u Kliničkom centru Vojvodine

Grupa od 350 lekara okupljena u neformalnoj organizaciji "Ujedinjeni protiv kovida" uputila je otvoreno pismo Vladi Srbije u kojem konstatuje da je Srbija u javno-zdravstvenoj kafastrofi i zahteva da se formira novi Krizni štab.

Na veb stranici "Ujedinjeni protiv kovida" lekari konstatuju da je "popuštanje mera u predizbornom periodu dovelo do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom" i da se to ne može opravdati stručnim motivima.

Takođe navode da je zbog konfuzije povodom broja obolelih i preminulih i kontradiktornih izjava u javnosti narušeno poverenje građana i zdravstvenih radnika u zdravstveni sistem i pišu za se, iz tog razloga, ograđuju od Kriznog štaba.

"Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost sa kojom se medicinski radnici svakodnevno susreću u svom radu dovela je do ove inicijative", navela je grupa lekara.

Ne propustite: U Srbiji preminulo 10 ljudi, novozaraženih 359

Potpisanih 350 lekara od Vlade traži da javnosti kaže ko je nadležan za bazu podataka iza portala covid19.rs na kojem se objavljuju zvanični podaci o broju umrlih i zaraženih.

Zahtevaju i da se organizuje postupak ponovnog utvrđivanja broja zaraženih i umrlih, te da se sprovede istraga da li su podaci bili namerno zataškavani.

Lekari traže i da postojeći Krizni štab preuzme odgovornost i da se javnosti objasne njegovi neuspesi, te da se formira novi Krizni štab.

Ne propustite: BIRN: Broj zaraženih i umrlih od koronavirusa višestruko veći od saopštenog

Jedan od zahteva je i da se "stane na put zastrašivanju i politizaciji koji ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Potpisnici otvorenog pisma navode da nemaju formalnog organizatora i pozivaju sve medicinske radnike da potpišu otvoreno pismo.