Pobeda Makrona uz nizak odziv birača

Francuski predsednik Emanuel Makron dočekuje predsednika Senegala

Stranka novog francuskog predsednika Emanuela Makrona je osvojila najveći broj glasova na parlamentarnim izborima. Centristička “Republika u pokretu” je marginalizovala dve vodeće francuske stranke u pobedi bez presedana, što će olakšati Makronu da progura svoju agendu. Medjutim, relativno nizak odziv birača ukazuje da su mnogi Francuzi izgubili poverenje u svoje političare.

Odziv birača na izborima u nedelju je bio jedva 41 posto, u poredjenju sa preko 48 posto pre pet godina. Mnogi birači su skeptični u pogledu svih političara.

Uz sva obećanja koja su izeli i nikada nisu ispunili, sve je manje i manje ljudi koji izlaze na glasanje”, kaže David Kenet koji je glasao u mestu Enen Bomon.

Medjutim, neki kažu da vredi dati novom predsedniku šansu da poboljša stvari.

Ono što je u pitanju je važno. Nikada nismo videli ništa slično – nepoznati kandidat preuzima vlast i veliki broj nepoznatih kandidata ulazi u Nacionalnu skupštinu. To je revolucija. Možda će dovesti do nečeg dobrog. Ne znamo. Videćemo.”, kaže birač Fransis Pulen.

Birači koje privlači Makronova poruka tokom kampanje, koja obećava promenu i napredak, kažu da je važno dati predsedniku dovoljno podrške da sprovede svoju agendu.

Ključ je dati sadašnjem predsedniku većinu u parlamentu, u suprotnom on neće biti u stanju da promeni Francusku”, smatra Tibo Guaš.

Makron je dobio izbore obećanjem da će promeniti uobičajenu politiku i uvesti novu koja je više u dodiru sa francuskim narodom i orijentisana na napredak. Njegovo predsednikovanje je doživelo udarac kada je pred parlamentarne izbore protiv jednog od ministara iz njegovog kabineta, Rišara Ferana, pokrenuta istraga zbog nepotizma.

Mislim da je kabinet koji je sastavio Makron na pravom putu u smislu spoljne komunikacije, izjava u javnosti, održanja imidža i operacija. Možda će imati neke teškoće u vezi sa slučajem Feran, ali to nije veliki problem u celini", ocenjuje Dominik Reini sa pariskog Instituta za političke studije.

Ovi parlamentarni izbori se smatraju ključnim za mladog francuskog predsednika. Gotovo 8.000 kandidata se takmiči za 577 mesta u Nacionalnoj skupštini, donjem domu parlamenta. Odlučujući drugi krug izbora biće održan u sledeću nedelju.