Kreni-promeni predao primedbe na prostorni plan nastavka projekta Beograd na vodi u delu Sajma

Ilustracija - kula Beograd kao simbol projekta "Beograd na vodi" (AP Photo/Darko Vojinovic)

Pokret "Kreni - promeni" predao je u utorak primedbe na prostorni plan o uređenju priobalja Save u okviru projekta "Beograd na vodi" jer, kako kažu - "ima ozbiljnih razloga za zabrinutost kada je reč o zaštiti kulturnog nasleđa i životne sredine".

Arhitektinja Angelina Jokić je u ime tog pokreta istakla da je predviđena izgradnja višespratnica od 80 do 120 metara visine.

"Zamislite veliki zid na obali reke i kako će to blokirati vazduh koji treba da hladi ovaj grad", rekla je i dodala da će se predviđenim planom problemi poput visokih temperatura, poplava i zagađenja vazduha samo dalje produbiti.

Ona je istakla i da Beogradski sajam ima kulturno-istorijski značaj i da "mora da opstane".

"Predviđeno je da opstane samo hala 1", navela je.

Angelina Jokić na konferenciji za medije pokreta Kreni - promeni povodom ranog javnog uvida u prostorni plan područja posebne namene uređenja dela priobalja reke Save za projekat Beograd na vodi i predavanje primedbi (foto: Milica Vučković / Fonet)

Podsetila je i na istorijat Sajma i istakla da je to zaostavština tri akademika koji su prilikom projektovanja i izgradnje tog kompleksa osmislili novi sistem pomoću kog su kasnije izgrađeni blokovi na Novom Beogradu i mnogi stambeni blokovi širom Jugoslavije.

"Malo je ironično da u to vreme, tih 50-ih godina, naš čovek je izmislio nešto novo i pomoću toga su sagrađeni stanovi za sve građane, tadašnje države i tadašnjeg grada Beograda, a danas se ovim planom predviđa samo izgradnja luksuznih stanova koje možda da priušti nekolicina ljudi, a koje su u suštini samo jeftina kopija višespratnice iz Dubaija", ukazala je Jokić.

Naglasila je i da se aktuelnim planom ugrožava identitet Beograda i poručila da je neophodna revizija tog plana i veće uključenje građana.

"U suprotnom plan treba ukinuti", istakla je Angelina Jokić i zaključila da je sporan i trenutak u kom se plan stavlja na uvid, jer je u toku sezona godišnjih odmora i veliki broj građana nije u Beogradu.

Pokret Kreni promeni prethodno je na Instagramu objavio da se izradom izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda - područje priobalja reke Save za projekat “Beograd na vodi” predviđa širenje Beograda na vodi na teritorije Sajma, Šećerane i novobeogradskog bloka izmedju Gazele i Mosta na Adi.

Navodi se da se planira gradnja višespratnica luksuznog stanovanja do 80 metara, cak i 120 metara, uz minimalne zelene površine i da se predviđa očuvanje samo Hale 1, i to kao kulturnog objekta, a da će ostatak kompleksa Beogardskog sajma će biti uklonjen.

"Ovakav plan predstavlja uništavanje ovog područja, zanemaruje značaj Sajma kao celine i našeg kulturnog i tehnološkog nasleđa i može ostaviti ozbiljne ekološke posledice za sobom po grad", naveli su u saopštenju.

U Republičkoj agenciji za prostorno planiranje u toku je "rani uvid" u taj plan, pa joj je, zajedno sa primedbama, predata i peticija protiv rušenja Beogradskog sajma, za koju je od septembra prošle godine prikupljeno 33.860 potpisa građana.

"Proširenje projekta 'Beograd na vodi', koje uključuje rušenje postojećih objekata i izgradnju novih zgrada može dodatno narušiti životnu sredinu", navedeno je u primedbama.

Kao potencijalni problemi izdvajaju se još veće zagađenje vazduha i dodatni porast temperature.

Inače, Vlada Srbije donela je 5. aprila odluku o izmenama i dopunama Prostornog plana kojim se proširuje područje "Beograda na vodi" za 327 hektara.

Prema odluci koju je potpisao tadašnji prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, navodi se da "okvirna granica izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata delove katastarskih opština: Savski venac, Stari grad, Novi Beograd i Čukarica".

"Granica Prostornog plana može obuhvatiti i područja potrebna za izgradnju objekata i sistema komunalne i druge infrastrukture na području grada Beograda izvan navedenih zona", stoji u odluci Vlade.

Mapa područja na koje se širi "Beograd na vodi", screenshot iz odluke koju je odobrila Vlada Srbije

Odluka je 11. aprila objavljena u "Službenom glasniku".

"Beograd na vodi" će se tako proširiti na teritoriji katastarske opštine Savski venac, u zoni Brankovog mosta, zatim u zoni uz Karađorđevu ulicu, potom u zoni Savskog trga kao i u zoni između Savskog trga i Drinske ulice.

Nove parcele koje će biti pod Beogradom na vodi nalaze se i u zoni Mostarske petlje do obale reke Save kod Starog železničkog mosta i u zoni Savskog priobalja.

Najveći broj parcela koje će biti pod Beogradom na vodi nalazi se na teritoriji opštine Čukarica.

Rok za izradu Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je deset meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana obezbediće privredno društvo "Beograd na vodi" d.o.o. Beograd, stoji u odluci.

U izveštaju su korišćene pojedine informacije agencije Fonet.