Policija privela desetine učesnika protesta u Belorusiji

Policija hapsi učesnike protesta u Minsku, 11. oktobar 2020. (Foto: Rojters/Stringer)

Bezbednosne snage u Belorusiji privele su u nedelju desetine demonstranata i upotrebile silu, uključujući vodene topove i palice, da rasteraju okupljene koji su zahtevali nove predsedničke izbore, pokazuju TV snimci, a prenosi Rojters.

Na snimcima, koje su objavili lokalni mediji, vide se policajci sa crnim maskama kako odvlače učesnike protesta u crne kombije bez oznaka i biju demonstrante palicama na skupu u Minsku, na kojem su se okupile hiljade ljudi.

Belorusiju potresaju ulični protesti i napadi od kako su vlasti objavile da je dugogodišnji predsednik Aleksandar Lukašenko ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima 9. avgusta.

Ne propustite: SAD i Evropska unija uvele sankcije beloruskim zvaničnicima

Građani svakodnevno protestuju na ulicama i zahtevaju Lukašenkovu ostavku i održavanje novih izbora. Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, odbacuje optužbe da je njegova pobeda rezultat nameštenih izbora.

Bezbednosne snage su tokom obračuna sa demonstrantima privele više od 13.000 ljudi, od kojih su neki kasnije pušteni iz zatvora. Lukašenkovi ključni politički protivnici su u zatvoru ili su napustili zemlju.

Novo nasilje usledilo je nakon što se Lukašenko u subotu sastao sa pritvorenim opozicionim liderima u Minsku, što je podstaklo pojedine opozicione aktiviste da poveruju da je lider Belorusije spreman na određene ustupke.

Ne propustite: Tihanovskaja za Glas Amerike: Žao nam je što Putin podržava diktatora, a ne narod

Policija u Minsku saopštila je u nedelju da je privela "nekoliko desetina" ljudi. Ruska novinska agencija Interfaks prenela je da je uhapšeno oko 50 osoba, a da je policija upotrebila šok bombe da rastera demonstrante.

Sjedinjene Države, Evropska unija, Britanija i Kanada uvele su sankcije nizu visokih beloruskih zvaničnika, optuženih za prevaru i kršenje ljudskih prava posle predsedničkih izbora.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja se nalazi u Litvaniji, u nedelju je ponovo zatražila održavanje novih izbora i oslobađanje političkih zatvorenika. U nedelju se protestovalo i u drugim gradovima širom Belorusije.